Gazdaság

Budapesten nyílt a legtöbb hotel

Országosan a négycsillagos szállodák foglaltsága volt a legmagasabb

A korábbi időszak tendenciájától eltérően a 2018-as szállodanyitások középpontjában Budapest állt, s ez az előkészítés alatt álló projektek összetételében is megmutatkozik. Az érdeklődés már az alacsonyabb kategóriák iránt is erősödik: az ötcsillagos helyett már a négycsillagos szállodák kihasználtsága a legmagasabb.

Budapesten nyílt a legtöbb hotel
Az ötcsillagos szállodákban az áremelkedés miatt nem csökkent a bevétel
Fotó: Hegedüs Róbert

Az elmúlt év egészét tekintve a hazai szállodák teljesítménye összességében minden kategóriában javult az előző évhez képest. Szobaár tekintetében az ötcsillagos szállodák produkálták a legnagyobb növekedést, az átlagos bruttó szobaár 2018 végén már meghaladta az éjszakánkénti 45 ezer forintot ebben a kategóriában, ami éves alapon 8,5 százalékos növekedést jelent. A Magyar Nemzeti Bank kereskedelmi ingatlanpiaci jelentését megvizsgálva az is kiderült, hogy a megelőző évhez hasonlóan 2018-ban is a négy csillagos szállodák foglaltsága volt a legmagasabb (68,9 százalék) országos szinten. A három és öt csillagos szállodák foglaltsági adatai tavaly enyhe csökkenést mutattak 2017-hez képest, de a szobaárak növekedése miatt ez nem járt a jövedelmezőség romlásával.

A korábbi évek tendenciájától eltérően a 2018-ban megvalósult és a következő években tervezett szállodanyitások középpontjában Budapest áll. Tavaly a magyar piacon tíz új szállodát adtak át összesen 645 szobával, ez valamivel kevesebb a 2017-es átadásoknál, amikor 13 új szálloda nyitotta meg kapuit, összesen 844 szobával.

Az elmúlt évekhez képest szembetűnő változás volt még a szállodanyitásoknál, hogy az új szobakínálat túlnyomó része (81 százaléka) Budapesten jelent meg, amíg a 2015–2017 közötti időszakban a Budapesten kívüli, főként Balaton környéki nyitások voltak túlsúlyban. A budapesti fókusz a fejlesztési aktivitásban is tetten érhető: 2018. december végén országszerte 86 hotelprojekt volt előkészítési vagy építési fázisban, amelyből 53 Budapesten  (6130 szoba) és 33 projekt (1293 szoba) Budapesten kívül. Az élénk szállodaépítési aktivitást jól jelzi, hogy a következő három évben összesen több mint kétszer annyi szállodai szoba átadását tervezik, mint amennyi az elmúlt négy évben elkészült.

Kapcsolódó írásaink