Gazdaság

Az ipar és a kereskedelem is lendületes volt az első negyedév végén

Hétindító. Enyhülés jöhet a nemzetközi vámháborúban

Itthon meglehetősen mozgalmas hét lesz a makrogazdasági jelentések esetében, nemzetközi szinten pedig a kereskedelmi konfliktus esetleges rendezésére figyel a világ.

Az ipar és a kereskedelem is lendületes volt az első negyedév végén
Virovácz Péter: A jegybank nem emel kamatot
Fotó: Hegedüs Róbert

A héten pénteken várható megállapodás szerencsés esetben az Egyesült Államok és Kína között kialakult kereskedelmi vitában, és ez alapvetően meghatározza a piacok alakulását – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Az is könnyen elképzelhető, hogy az amerikaiak kivezetnek néhány extra vámot. Mivel ennek hatására növekszik a piacok bizalma, kevésbé valószínű, hogy gazdasági összeomlás következne be. Ha ez így lesz, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kivár és nem emel kamatot. Az Egyesült Államokból szintén pénteken érkezik adat az áprilisi infláció alakulásáról. Az ING várakozása szerint a maginfláció kettőről 2,2 százalékra, a normál mutató pedig 1,9-ről 2,1 százalékra gyorsul. Ezt támasztja alá az olajárak emelkedése és a bérek növekedése.

Az Eurozónában az Eurostat hétfőn közli a legfrissebb beszerzésmenedzser-index adatokat, amelyre csökkenés valószínűsíthető. Kiskereskedelmi adatokat is közöl hétfőn az Eurostat, itt márciusban 2,2 százalékos lehet a növekedési ütem. Szerdán a márciusi német ipari teljesítményről kaphatunk képet, ami vélhetően újabb csökkenést mutat, ami azt jelenti, hogy folytatódhat a gyenge német ipari teljesítmény. Virovácz Péter szerint a forint–euró árfolyama 325-re emelkedhet, ami leginkább abból adódik, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem mutat hajlandóságot arra, hogy kamatot emeljen.

Itthon elég mozgalmasnak ígérkezik a hét. Hétfőn márciusi kiskereskedelmi adatokat közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Virovácz Péter szerint nyolc százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom, mivel erős a belső kereslet, emelkednek a bérek, és növekszik a foglalkoztatás. Szintén hétfőn közli a hivatal a lakásépítések, a kiadott építési engedélyek első negyedévi adatait. Szerdán jönnek ki a márciusi ipari adatok, itt majdnem hét százalékos növekedésre számít az elemző. Ebből adódóan megfelelő képet kaphatunk az első negyedéves gazdasági helyzetről. Csütörtökön ugyanakkor jöhet a feketeleves, ugyanis a KSH közli az áprilisi inflációs adatokat. Itt a vártnál nagyobb, 4,1 százalék lehet a már­ciusi 3,7 után – közölte Virovácz Péter. A maginfláció 3,8-ról négy százalékra emelkedik. A piaci előrejelzés a normál infláció esetében 3,9 százalékos. Az okok között megemlítette az üzemanyagárak emelkedését, illetve a szolgáltatások drágulását. Csütörtökön a Pénzügyminisztérium közli az áprilisi államháztartási adatokat. Szintén ugyanaznap az áprilisi fogyasztói árindex, a márciusi külkereskedelmi egyenleg és az államháztartás áprilisi adatait publikálják. Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek márciusi alakulását közli a statisztikai hivatal.