Gazdaság

Egyre jobb állapotú ingatlanok közül választhatjuk ki leendő otthonunkat

Jelen piaci környezetben nehéz a felújítási munkálatokra jó szakembert találni, ezért különösen fontos az is, hogy a választott lakás azonnal költözhető legyen

Javul a fővárosban a piacra kerülő ingatlanállomány minősége. Az épületek harmada, egyes kerületekben közel fele nagyon jó állapotú volt az értékesítéskor, míg a lakhatatlan és felújítandó lakások aránya elhanyagolható szinten maradt a tavalyi évben.

Egyre jobb állapotú ingatlanok közül választhatjuk ki leendő otthonunkat
Árfelhajtó tényezőnek számít a minőségi javulás is, ami nem csupán az épületek,lakások küllemében mutatkozik. A korábbi években sok befektető vásárolt meg rosszabb minőségű ingatlant, amit az évek során felújított
Fotó: Papajcsik Péter

Míg 2012-ben kettő (XI., XIII.), 2014-ben egy kerületben (XVIII.) érte el a negyven százalékot a nagyon jó állapotú ingatlanok aránya, addig 2018-ban már nyolc kerületben haladta meg a minőségi állapot ezt a szintet – derült ki a Duna House elemzéséből. Budapest egészét tekintve 2012-höz képest 3, 2014-hez viszonyítva pedig 4 százalékkal magasabb a nagyon jó minősítésű otthonok aránya.

Azon nyolc kerületben, amelyek esetében elérte a legjobb minőségű ingatlanok aránya a negyven százalékot a tavalyi évben, a növekedés mértéke átlagosan 12 százalék volt a korábbi évekhez képest. A legnagyobb fejlődést a VII. kerület érte el, itt az értékesített ingatlanok minőségének aránya 2014 és 2018 között közel megduplázódott. A kiemelkedő állapotú ingatlanok a pesti belvárosi kerületekben és a budai oldalon találhatóak.

Számos árfelhajtó tényező mellett nagy szerepet játszott az ingatlanárak emelkedésében az, hogy az ingatlanok minőségi állapota is sokat javul, amely önmagában is magasabb árakat eredményez. A korábbi években sok befektető vásárolt meg rosszabb minőségű ingatlant, amelyet a későbbiekben felújítottak, így ezek már sokkal magasabb színvonalat képviselnek a piacon – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Ha a jövőben fennmarad a befektetők felújítási hajlandósága és piaci lehetősége akkor a lakásállomány további jelentős része fog fokozatosan megújulni, amely a kereslet jelenlegi igényei szerint nagyon fontos tényező. Jelen piaci környezetben a lakosság nagyon nehezen tud felújítási munkálatokra megfelelő szakembert találni, így otthonuk keresésénél az elsődleges szempontok között van az ingatlan állapota – tette hozzá az elemzési vezető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom