Gazdaság

Kiszámíthatóbb hitelekre válthatnak az adósok

Jelentős kockázatot hordoznak a változó kamatozású jelzálogkölcsönök, a fix konstrukció pár ezer forinttal magasabb törlesztőrészletért cserébe stabilitást nyújt

Közös kampányt indított a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Bankszövetséggel a kiszámíthatóbb fix kamatozású jelzáloghitelek érdekében.

Sokat javult a lakosság pénzügyi tudatossága, ami meglátszik a jelzáloghitelezés alakulásán. Míg tavaly az újonnan felvett lakáshitelek esetében a fix kamatozású formát a változó ellenében tavaly az igénylők 67,7 százaléka választotta, ez a szám idén 96,5 százalékra emelkedett – közölte tegnap Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára. Egyúttal bejelentette azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közösen kampányt indítottak a változó kamatozású jelzáloghitelek fix kamatozásúra váltása érdekében. Ebből adódóan a bankok várhatóan 129 ezer szerződés alapján küldenek ki tájékoztató levelet, hogy a korábbi változó kamatozású jelzáloghite­leiket fix kamatozású kölcsönre változtassák át az ügyfelek. Ez mintegy 894 milliárd forint hitelállományt érint.

Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója, elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos intézkedés segítette az egészséges szerkezetű jelzáloghitelezést. Így például a forintosítással, a „Fair banki” szabályok és az adósságfék bevezetésével megalapozták az egységes szerkezetű jelzáloghitelezés alapjait, bevezették a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, és segítették a hosszú kamatfixálású hitelek arányának a növekedését. Elmondta azt is, hogy a kamatkockázattal leginkább érintett fogyasztói kör kap levélben tájékoztatást. Azok az ügyfelek akik ezt megkapják, a kamatkockázat mérséklése és a jövőbeni törlesztő­részlet kiszámíthatósága érdekében szerződésmódosítást igényelhetnek. Az igazgató közölte, felhívják a figyelmet arra, hogy a referencia kamatláb változása akár jelentős törlesztőrészlet-növekedést is okozhat. Így például egyszázalékos kamatemelés esetén a 65 ezer forintos havi törlesztőrészlet hetvenezer forintra, három százalék esetén 78 ezerre, öt százalék esetén 87 ezer forintra emelkedik. Ezzel szemben ugyanazon nagyságú hitel esetén fix kamatozás mellett a havi törlesztőrészlet – ötéves kamatrögzítés esetén 2700 forinttal – drágább, viszont biztosítékot nyújt arra, ha bármi történik a gazdaságban, a törlesztőrészlet a futamidő alatt nem változik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom