Gazdaság

A tudományos eredmények csak globálisan értelmezhetőek

Hosszú távon fontos, hogy a magyar tulajdonú cégek is ugyanolyan sikeresek legyenek, mint a hazánkban működő külföldi vállalatok – mondta Szigeti Ádám helyettes államtitkár

Az innováció és a digitalizáció jelenleg a két legfontosabb kulcsszó a gazdaságban, az itthoni cél pedig a versenyképesség fokozása és a vállalatok termelékenységének folyamatos növelése.

A hazai gazdasággal kapcsolatos pozitív adatokat jelenleg nem a kis- és középvállalkozások (kkv) adják, hanem az alapvetően multinacionális hátterű vállalatok. A következő évtizedben nagyon fontos cél, hogy megszüntessük ezt a fajta dualitást – mondta tegnap Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár a vállalatok számára nyújtott támogatási lehetőségekről szóló sajtótájékoztatón. Hozzátette: hosszú távon nagyon fontos, hogy a hazai tulajdonú cégek hasonlóan eredményesek legyenek, mint az itt lévő külföldiek.

Szigeti kiemelte: a magyar kkv-k fejlődése érdekében folytatják a Befektetés a jövőbe elnevezésű programot. Az új stratégia is az eddigi három pillérre épül, amelyek a tudástermelés, az együttműködés és tudásáramlás, valamint a tudásfelhasználás és vállalati innováció.

Az elképzelések szerint 2030-ra Magyarország kiemelt gazdasági területekre, európai szinten kiemelt kutatási, fejlesztési (K+F) és innovációs potenciálra tesz szert, és a kkv-k többsége is képessé válik innovációk bevezetésére és létrehozására.

Az államtitkár hangsúlyozta: a K+F olyan ügy, amely országhatáron belül nem, csak globálisan értelmezhető és a kiválóság az egyetlen kritérium. Ezen a területen másodiknak vagy harmadiknak lenni gyakorlatilag nem elfogadható, ezért nagyon fontos, hogy az erőforrásokat ide összpontosítsuk. Szigeti elmondta, hogy a horizontális célok közül a legfontosabb az innováció iránti nyitottság és fogékonyság növelése, valamint a kreatív gondolkodásra és értékteremtésre való ösztönzés. Eddig kifejezetten a technikai innovációra és a műszaki fejlesztésekre koncentráltunk, most azonban a társadalompolitikai ügyek váltak elsődlegessé.

A különböző fejlesztések és az egyre korszerűbb technológiák alapvetően átalakították a gazdasági és a társadalmi működést is. Egyes üzleti modellek megszűnnek, vagy a semmiből létrejönnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom