Gazdaság

A sertéságazat a szállítási tilalmak enyhítését várja a hitelbiztosító szerint

Egyre kevesebb fertőzött állat

Az afrikai sertéspestis (ASP) hazai megjelenése miatti szállítási tilalmak enyhítését várják a sertéságazat szereplői, bizakodásra a Szingapúrral kötött regionalizációs megállapodás ad okot, amely szerint az ASP magyarországi vaddisznóállományban történő előfordulása esetén már nem az egész ország, hanem csak a kitöréssel érintett és a korlátozás alatti területek kerülnek tiltólistára – derül ki az Atradius hitelbiztosító agrárelemzéséből, amit tegnap juttattak el az MTI-nek.

A piac hasonló megállapodásokat vár más ázsiai országokkal is, példaként Kínát említették, ahol már komoly veszteségeket okozott a sertéspestis, így a korábbinál nagyobb importra szorul. Az elemzés szerint a szállítási tilalmak enyhítése fontos kérdés hazánk számára, ugyanis az ország a tiltó és korlátozó intézkedések miatt elveszítette az exportpiacainak harminc százalékát.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom