Gazdaság

Lejárt az online próbaidő

Az új rendszer egyszerűbb és átláthatóbb a felhasználónak

Az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaadataikat az adóhatósághoz.

Jelenleg csaknem tízezer olyan adózó van, amely a belföldi összesítő jelentésből származó adatok szerint százezer forint értékhatárt meghaladó adótartalmú számlát bocsátott ki, de az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségének nem tett eleget, viszont a vevő teljesítette jelentéstételi kötelezettségét. A mulasztó adózók kockázatelemzése és a szükséges intézkedések megtétele – az adózó tájékoztatása, ellenőrzések elrendelése – folyamatosan zajlik – mondta lapunknak Asztalos Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Sajtó- és Kommunikációs Főosztályának vezetője.

Hangsúlyozta: az adatszolgáltatással kapcsolatos kötelezettség nem, vagy olyan hibás, illetve késedelmes teljesítése esetén, ami az adózó szándékos, csalárd magatartásának következménye, az adózó terhére a NAV az adózás rendjéről szóló törvényben előírt, a felső határnak megfelelő mulasztási bírságot állapít meg. Ha az ellenőrzés azt tárja fel, hogy a hiba vagy hiányosság, illetve a késedelem a teljesítéshez szükséges informatikai fejlesztés hiányosságára, technikai problémára vezethető vissza, a NAV a mulasztási bírság kiszabását mellőzi. Ha ilyen, technikai problémára visszavezethető eset az érintett adózónál ismételten megállapításra kerül, a NAV a szankciót nem mellőzheti, és az ügy összes körülményét figyelembe vevő, az adózási érdeksérelemmel arányos mértékű mulasztási bírságot szab ki. A főosztályvezető hozzátette: az online számlázó rendszer a jövőben új, a felhasználói élményt növelő funkciókkal bővül. Jelenleg kizárólag felhasználó törlésére van lehetőség, azonban hamarosan a már regisztrált adózók törlése és újraaktiválása is lehetővé válik, amely funkció a vállalkozások életében előforduló személyi változások nyomon követhetőségében segít, arra is lesz lehetőség, hogy az adózó megtekinthesse és lekérdezhesse korábbi számláit abban az esetben, ha egy cég jogutódlással megszűnik, átalakul.

Az online számlarendszer felületén elérhető lesz a kimenő és bejövő számlák listájának lekérdezését követően az adatok további felhasználását segítő, táblázatos formában történő kigyűjtése, valamint a jelenlegi egyszerűsített kézi számla rögzítése mellett lehetőség lesz a teljes adattartalmú kézi számla rögzítésére. A webes felületen történő lekérdezhetőség mellett elérhetővé válik a vevőoldali számlák számlázóprogramokból történő lekérdezése interfészen keresztül.

Ügyfélkapu nélkül
Megérkeztek a papíralapú tervezetek

Kedden kapták meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában szereplő címre a papíralapú adóbevallási tervezetet azok, akik kérték a postázást, valamint azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adót tartalmaz. Emellett azok is kapnak levelet, akiknek a tervezetében a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatközlése miatt ellentmondás van – derült ki a NAV tegnapi közleményéből. A tájékoztatás szerint a postai csomag általánosságban tartalmaz egy rövid, személyre szabott tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot (18EGYSZA) és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot. (ZD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom