Gazdaság

Felszabadítottuk az olajkészletet

Az Adria alternatív csővezetékes összeköttetés a Barátság vezeték esetleges tartósabb kiesése esetén is teljes ellátási garanciát jelent Magyarországnak – mondta Kaderják Péter

Az innovációs és technoló­giai miniszter elrendelte a biztonsági kőolajtartalékok részleges felszabadítását az üzemanyagellátás fenntartásáért.

Felszabadítottuk az olajkészletet
„A helyzet komoly, de kezelhető”
Fotó: Ficsor Márton

Az alternatív beszerzési lehetőségeknek és a magyarországi kőolaj biztonsági készletezési rendszernek köszönhetően zavartalan a hazai üzemanyagpiac ellátása az oroszországi kőolajszennyezés miatt leállított szállítás ellenére – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapoliti­káért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte, hogy az energiapolitikáért felelős innovációs miniszter, Palkovics László kedden a kőolaj biztonsági készlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj válik elérhetővé a Mol számára.

Ez a mennyiség a biztonsági kőolajkészlet több mint hatvan százaléka, de a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készlet kevesebb mint harminc százaléka – tette hozzá. Az államtitkár felidézte, hogy április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek a Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben.

A Mol múlt pénteken döntött az átvétel leállításáról. Az alternatív ellátás biztosítása érdekében a Mol-csoport igyekszik fokozni az Adria-vezetéken keresztüli beszállításokat, de emellett a százhalombattai finomító ellátása érdekében szükségessé vált a biztonsági kőolajkészletek felszabadítása – mondta Kaderják Péter. Hozzátette, hogy a Molnak értékesített mennyiséget az év végéig visszapótolják.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet komoly, de kezelhető. A kőolaj és kőolajtermék készletezés rendszerének fenntartása mellett az elmúlt években megtörténtek azok a fejlesztések, amelyek megteremtették a több lábon állás lehetőségét a hazai olajipar területén is – hangsúlyozta. Az államtitkár kiemelte, hogy az Adria kőolajvezeték alternatív csővezetékes összeköttetés Magyarország számára. A vezeték húszmillió tonna éves szállítási kapacitású, Magyarországra 14 millió tonna kőolaj eljuttatására alkalmas, ami megegyezik a százhalombattai és a pozsonyi finomítók együttes kapacitásával. Kiemelte, hogy az Adria a Barátság-vezeték esetleges tartósabb kiesése esetén is teljes ellátási garanciát jelent Magyarországnak.

Május közepére helyreállhat a szállítás

A Barátság kőolajvezeték déli szakaszán május közepére áll helyre az olajszállítás, erről született megállapodás az orosz Energia Minisztérium, a Mol, a Slovnaft, a Transneft, a Transpetrol és a UkrTransNafta képviselői részvételével Budapesten lezajlott tárgyaláson – írta kedden a Mol. A cég tájékoztatása szerint a felek rögzítették, hogy milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a vezetéken keresztül érkező kőolaj minősége május közepére megfeleljen a szlovák és a magyar minőségi elvárásoknak. (DV)

Kapcsolódó írásaink