Gazdaság

Nagyon keresett a jó munkaerő

A munkaképes korú emberek háromnegyede dolgozik, ez a magas szám stabilitást ad a gazdaságnak

A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan a foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ahol kilenc év alatt csaknem hétszázezerrel többen álltak munkába. A munkaerőpiac telítettsége a béremelés és a termelékenységet javító beruházások irányába tereli a vállalati döntéshozókat.

Még soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatási ráta Magyarországon, megközelítette a hetven százalékot, ami azt jelenti, hogy 2010 óta több mint 15 százalékpontot emelkedett – derült ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleményéből. A szezonalitást kiszűrve a foglalkoztatottak száma már második hónapja négy és fél millió fölött van, 2010 első negyedévéhez képest 820 ezerrel dolgoznak többen ma hazánkban. A foglalkoztatottak 4,5 milliós létszáma komoly stabilitást ad a magyar gazdaságnak – mondta Bodó Sándor, a PM foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva. A KSH tegnapi közlése szerint az idei első negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 497 ezer volt, 62 ezerrel több, mint egy évvel korábban.
A munkanélküliek átlagos létszáma 166 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, ezt támasztja alá, hogy a munkanélküliségi rátát tekintve Magyarországot az Európai Unióban csupán Németország és Csehország előzi meg. A foglalkoztatás bővülésében nagy szerepe volt többek között a szolgáltató és az építőiparnak is.

A Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elindított reformprogram segítségével, amely a foglalkoztatási osztályok módszertanának átalakítására épül, eddig csaknem tízezer embert tudtak bevonni a munkaerőpiacra – tette hozzá. A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan a foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ahol kilenc év alatt csaknem hétszázezerrel többen álltak munkába. A közlemény szerint többek között a kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek köszönhetően éves összehasonlításban már 81 hónapja folyamatos csökken a munkanélküliség.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kiemelte, hogy a 20–64 éves korosztály 75,1 százalékos foglalkoztatási rátája érdemben meghaladja az Európai Unió 73,2 százalékos átlagát, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 79,9 százalékos rátájának eléréséhez. Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője az adatokat értékelve megállapította, a vállatok munkaerő iránti kereslete erős, így egyre többen találnak munkát az elsődleges munkapiacon, ami jól tükröződik a közfoglalkoztatottak számának csökkenésében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom