Gazdaság

Megnyílt a 23. pápai agrárexpó

A pénteken megnyílt 23. pápai agrárexpó az eredmények bemutatásán túl jó alkalmat teremt arra, hogy felhívja a figyelmet az ágazat előtt álló kihívásokra is - fogalmazott megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Megnyílt a 23. pápai agrárexpó
Az államtitkár szerint a klímaváltozás és a támogatáspolitika kedvezőtlen átalakítása is komoly feladatot jelent az ágazatban dolgozóknak
Fotó: Facebook/Pápai Agrárexpo

A 2010 és 2018 közötti időszakban a magyar mezőgazdaság nőtt a legjelentősebben az unión belül, amire büszkék lehetünk - fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte azonban, hogy kihívást jelent az ágazaton belül a generációváltás előmozdítása, ami az expó egyik központi témája. 

Hozzátette: emellett a klímaváltozás és a támogatáspolitika kedvezőtlen átalakítása is komoly feladatot jelent az ágazatban dolgozóknak. 

Az államtitkár kitért rá, hogy a 12 milliárd eurós, agrárforrásokra szánt támogatás a brüsszeli bürokrácia javaslata értelmében 2 milliárd euróval csökkenne 2020 után. Ennek egy részét szerinte a migráció támogatására használnák fel, a gazdáknak juttatott támogatás felhasználását pedig megnehezítenék.

Előnytelen agrárpolitika körvonalazódik, amelynek megakadályozása érdekében Magyarország keresi az együttműködés lehetőségét más országokkal - emelte ki. Hozzátette, „az egységes kérelmek benyújtásának időszakában vagyunk, az ebből származó, összességében több mint 400 milliárd forint igen fontos a gazdák számára”. A Vidékfejlesztési Program keretében eddig több mint 600 milliárd forintot ítéltek oda beruházásokra, fejlesztésekre ismertetése szerint.

Komoly kihívásnak nevezte az államtitkár az ágazaton belül a generációváltás előmozdítását, hogy csupán a gazdák 6 százaléka 35 év alatti fiatal, ezért, mint mondta szakpolitikai programot indítanak a generációváltás előtti akadályok elhárítása érdekében. További nehézséget jelent, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatását ma már a fogyasztók is megérzik, elég csak az elmúlt fél év aszályos időjárására gondolni, amely több millió tonna terménykiesést jelent - tette hozzá.

Az ebből is eredő drágulás megelőzése érdekében a kormányzat öntözésfejlesztésbe kezdett, átvállalva a vízszolgáltatási alapdíj megfizetésének 70 százalékát, a vízkészlet-járulék alól pedig mentesülnek a gazdálkodók - fogalmazott Feldman Zsolt.

Hangsúlyozta: az ágazat fejlesztéséhez olyan Európai Parlamentre van szükség, amely a vidék fejlesztése mellett teszi le a voksot, valamint olyan Európai Bizottság felállítására, amely nem migrációpárti, hanem a vidéket védő politikát hajt végre. 

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az MTI-nek kitért arra: a MAGOSZ-szal közösen indított, az uniós források csökkentése elleni petíciót már több mint 175 ezren írták alá, kifejezve az ágazat egységét ebben a kérdésben. Az unió által tervezett intézkedések hatására a termelés követelményrendszere szigorodna, ezzel párhuzamosan a támogatás csökkentése egyértelműen az árak emelkedését eredményezné - hangsúlyozta.

A háromnapos rendezvényen szakmai vetélkedők és fórumok, családi rendezvények várják az érdeklődőket a városi sportcsarnok területén. 

Kapcsolódó írásaink