Gazdaság

Tovább erősödhet a visegrádi országok gazdasági súlya

A visegrádi országok és Japán közötti együttműködés erősítésével a világgazdaság két fejlett és gyorsan növekvő régióját kötjük össze, amelynek révén tovább emelkedhet térségünk gazdasági stabilitása és szerepe az Európai Unióban - jelentette ki Varga Mihály a Visegrádi Csoport és Japán miniszterelnöki találkozóját követő sajtótájékoztatón Pozsonyban.

Tovább erősödhet a visegrádi országok gazdasági súlya
A japánnal kötött szabadkereskedelmi megállapodás jelentős gazdasági előnyökkel jár mindkét fél számára
Fotó: MH

A tárcavezető kiemelte: az Európai Unió és Japán egymás stratégiai partnerei és szövetségesei sok tekintetben, számos együttműködés indulhat országaink között a tudomány, a kutatás és az innováció területén.

Mint mondta: fontos eredménynek tartjuk, hogy megszületett Japán és az Európai Unió között a Stratégiai Partnerségi Megállapodás, valamint az a kereskedelmi egyezmény, amely a világ két legnagyobb teljesítményű gazdasági térségét köti össze. A szabadkereskedelmi megállapodás jelentős gazdasági előnyökkel jár mindkét fél számára, bővíti a kereskedelmet és a beruházásokat, valamint elősegíti a gazdasági növekedést és növeli a foglalkoztatást is.

Varga Mihály Magyarország és Japán kapcsolatáról szólva elmondta: azokban a gazdasági eredményekben, amelyeket Magyarország az elmúlt években elért, fontos szerepük volt a hazánkban működő japán vállalatoknak is. A miniszter hozzátette, hogy hazánkban a távol-keleti szigetország a legfontosabb ázsiai befektető, több mint 160 japán érdekeltségű cég működik nálunk.

A magyar gazdaság az uniós átlagot háromszorosan meghaladó növekedést, javuló üzleti környezetet és egyre alacsonyabb adóterheket nyújt a befektetőknek, mindez pedig további Japán beruházásokat vonz hazánkba – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. A miniszter elmondta, hogy a találkozó során a felek egyetértettek abban, hogy az országaink közötti együttműködés fejlesztése mellett közös érdek a globális kihívásokra való együttes fellépés is. Japánnal egyetértés van közöttünk abban, hogy a migrációs válságot a külső határok teljes körű védelmével, helyben történő segítséggel, és nem a bevándorlás támogatásával lehet megoldani.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő, a találkozó házigazdája azt mondta: a visegrádi országok az EU leggyorsabban növekvő régiójának számítanak, stabil, tiszteletet élvező országok, és kapcsolataik is átlagon felüliek, amit a japán miniszterelnök mostani látogatása is bizonyít.

Andrej Babis cseh miniszterelnök megemlítette: a találkozón megmutatták a japán kormányfőnek, hogy a V4 egy egyértelmű nézeteket valló, erős blokk, amely erős nyomásgyakorlásra is képes, az EU-ban pedig példaértékű lehet gazdasági eredményei, alacsony munkanélküliségi adatai és biztonsága alapján.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sikeresnek minősítette a pozsonyi találkozót, és különösen pozitív folyamatkánt értékelte a V4-ek és Japán gazdasági kapcsolatainak dinamikus fejlődését.

Abe Sindzó japán miniszterelnök rámutatott: Japán szeretné erősíteni gazdasági kapcsolatait a V4-es országokkal, melyeknek az unión belüli szerepe stabil gazdasági növekedésüknek köszönhetően erősödik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom