Gazdaság

Magosz: Meg kell akadályozni az uniós agrártámogatások csökkentését

A magyar gazdák a leghatározottabban tiltakoznak az uniós agrártámogatások csökkentése és az ellen, hogy az így felszabaduló forrásokat a migránsok ellátására fordítsa Brüsszel - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

Magosz: Meg kell akadályozni az uniós agrártámogatások csökkentését
Már csaknem 174 ezren írták alá a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös petícióját
Fotó: MTI

Jakab István ismertette: már csaknem 174 ezren írták alá a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös petícióját, amelyet az új Európai Bizottságnak, valamint az Európai Parlament és annak agrárbizottsága elnökének nyújtanak majd át. 

Brüsszel hiába tagadja a források csökkentésének szándékát - mondta Jakab István arra reagálva, hogy a napokban az Európai Bizottság magyarországi képviselete cáfolni kívánta a Magosz álláspontját a csökkentésről és annak mértékéről. 

Jakab István kijelentette: a bizottság költségvetéssel összefüggő dokumentumaiból kiolvasható, hogy miközben a 27 tagállam közös agrárpolitikájára jutó források jelentős mértékben, reálértéken 16,5 százalékkal csökkennének - 388 milliárd euróról 324 milliárdra -, addig a migránsok szociális ellátásra, beilleszkedésére az eddigi 10 milliárd euró helyett 32 milliárdot fordítanának. 

Mindez Magyarország esetében a közvetlen, terület alapú támogatások 16,5 százalékos, a vidékfejlesztési források 27 százalékos visszaesését jelentené. „Ez lenne az elhanyagolható nagyságrend a brüsszeli bürokraták szerint” - fogalmazott Jakab István. Csaknem tucatnyi agrárfórum tapasztalatait ismertetve hozzátette, a magyar gazdák szerint azonban ez durva lefaragása az eddigi forrásoknak.

Jakab István, aki egyben az Országgyűlés fideszes alelnöke is, hangot adott meggyőződésének, amely szerint a migránsok helyett a magyar gazdák felzárkózását kellene támogatni. 

Kijelentette: aláírásgyűjtésüket, amelyhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott, az interneten is folytatják a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink