Gazdaság

Érdemes résen lenni az olcsó ingatlanoknál

Nem véletlen az alacsony ár egyes lakások esetében

Lakásvásárláskor az egyik legfontosabb tényező az ár. Sokszor azonban az olcsó lakásokat nem véletlenül „értékelik le”.

Egy ingatlan alapvetően két ok miatt lehet túl olcsó: vagy az adottságaival van valami probléma, vagy az is lehet, hogy pusztán hibás árazásról van szó – derült ki a Balla Ingatlan közleményéből. Ha az előbbit vizsgáljuk meg részletesebben, akkor azt látjuk, hogy az adottságokat tekintve rengeteg olyan tényező akad, amely negatívan befolyásolja az árat. Ilyen lehet a leromlott állapot, egy rossz lakóközösség, a zaj, a jogi problémák, amelyek egy külön probléma-kategóriát tesznek ki – sorolta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Balla Frigyes, a cég IV. és XV. kerületi irodájának vezetője hozzátette, hogy számos előnytelen környezeti tényező is előfordulhat egy ingatlan esetében: egy közeli szeméttelep, egy autópálya, valamilyen gyár, üzem vagy műhely – ami nem feltétlenül zajt, hanem mondjuk romló levegőminőséget jelent, –  esetleg egy vasútvonal.

Emellett lehet szó az ingatlannál komoly szerkezeti vagy statikai hibáról, ami nem feltétlenül nyilvánvaló a laikus számára, hiszen ő csak azt figyeli, hogy az ingatlan jó állapotúnak, felújítottnak tűnik. Ha társasházi lakás az eladó ingatlan, akkor magával a társasházzal is adódhatnak gondok. Például egy felhalmozott tartozás csökkenti az ingatlan értékét, főleg akkor, ha a lakóközösség fizetési hajlandósága alacsony szinten áll. Ilyen környezetbe ugyanis senki nem költözik szívesen. Átevezve a jogi problémák körébe, itt egyrészt lehetséges, hogy egy végrehajtás előtt álló ingatlanról van szó, amit sürgősen el kell adni. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy osztatlan közös tulajdonú az ingatlan, ami már eleve nem túl vonzó – áll a cég közleményében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom