Gazdaság

A százmilliós házak is kelendőek

A standard kockaházak háttérbe szorulnak, és csak akkor tudnak megfelelni a keresési igényeknek, ha a ’90-es években vagy azután épültek, ezáltal szebb formát kaptak

Budapest egész területén megnövekedett az adásvételek száma, Budán például lassan árplafon közelít. Ma már az sem számít ritkaságnak, hogy magánszemélyek vásárolnak százmillió forint értékű lakásokat.

A százmilliós házak is kelendőek
A zöldövezeti, nagy, sokszor medencés ingatlanoknak is megvan a vevőköre
Fotó: Hegedüs Róbert

Az ingatlanpiac a fénykorát éli, Budapest egész területén megnövekedett az adásvételek száma. Ma már az sem számít ritkaságnak, hogy magánszemélyek vásárolnak százmillió forint értékű lakásokat. Továbbra is van kereslet Budapest minden pontján ingatlanokra, de idén a nagyobb értékű lakások piaca is megmozdult – tájékoztatta lapunkat Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. Kifejtette, ma már könnyebben találnak gazdára a nyolcvan-, száz-, kétszázmillió forintos ingatlanok is és nemcsak cégek vásárolnak, hanem magánszemélyek is. Ez egy olyan szegmens, ami korábban stagnált, egyedinek számított, és inkább a közszereplők és a tehetős ügyfelek vásároltak ekkora értékben. Ma már szélesebb réteg hajlandó megfizetni ezt az árat, határozottan nőtt a kereslet ebben a kategóriában is – magyarázta a szakember. Mint fogalmazott, azt tapasztalják, hogy az 50-70 négyzetméteres budai lakások szintjén az egymilliós négyzetméterárral lassan plafonba ütköznek. Ez azt jelenti, hogy ez az árkategória az, ahol az igazán jó adottságú lakásokat lehet csak gyorsan eladni.

Ha saját zsebből fizetnek, akkor a magánszemélyek nagyon válogatósak és alaposan megnézik az ingatlanok állapotát. A standard kockaházak háttérbe szorulnak, és csak akkor tudnak megfelelni a keresési igényeknek, ha a 90-es években vagy azután épültek, ezáltal szebb és újszerűbb formát kaptak. A 90-es évek előtt épült lakások állapota már nem megfelelő, mert a lakóközösség gyakran elöregedett és nem fordít kellően nagy hangsúlyt az épületek állapotára. A GDN alapító-tulajdonosa arról is beszélt, hogy az agglomerációban található ingatlanok iránti kereslet is jelentősen emelkedett, ami általános dolog, amikor jobban megy a piac. Hangsúlyozta, az emberek nem sajnálják az időt és a pénzt, hogy egy nagyobb lakást vásároljanak a város közelében. Aki korábban kiment Dunakeszire, az hajlandó kimenni Gödre is, hogy tágasabb ingatlanhoz jusson akár kevesebb pénzből. Csömör, Pécel és Budakeszi is nagyon népszerű, és amíg nem történik visszaesés a piacon, ez a kereslet növekedés folytatódni fog. Ez azt jelenti, hogy Budapest még mindig húzza magával az agglomerációt – mondta a szakember.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom