Gazdaság

Idei csúcsra tört a kőolaj ára

Az Amerikai Egyesült Államok azon dolgozik Szaúd-Arábiával és az Emírségekkel, hogy biztosítsa a piaci kínálatot

Miután az Egyesült Államok hétfőn megerősítette, hogy az iráni olajvásárlási tilalom alól ideiglenesen mentesített országoknak is le kell állítaniuk az importjukat május elsejétől, tegnap idei csúcsára emelkedett a kőolaj világpiaci ára.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára tegnap hathavi és egyben idei csúcsán járt. Közép-európai idő szerint tegnap délelőtt fél tízkor a júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,36 százalékos pluszban, 74,31 dolláron, a májusi WTI pedig 0,64 százalékos nyereségben, 65,97 dolláron forgott. Az Irán olajiparát célzó amerikai büntetőintézkedések tavaly november 4-én léptek hatályba. Az iráni olaj legnagyobb vásárlói (Olaszország, Görögország, Törökország, India, Kína, Tajvan, Japán és Dél-Korea) 180 napra mentesültek az amerikai szankciók alól, de fokozatosan csökkenteniük kellett az Iránból származó importot.

A Fehér Ház hétfőn felszólította az iráni olaj vásárlóit, hogy szüntessék be május 1-jétől az ügyleteket, különben szankciókkal sújtja őket. Egyben jelezte, azon dolgozik a nagy olajxeportőr Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel, hogy biztosítsa a megfelelő piaci kínálatot. Kereskedők már panaszkodtak arra, hogy szűkös a kínálat, de olyan megfigyelők, mint például a Goldman Sachs amerikai nagybank, arra számítanak, hogy a globális olajpiacon nem okoz nehézségeket az iráni olaj kiesése, más szállítók pótolni tudják a hiányzó mennyiséget. Az amerikai szankciók helyreállítása előtt napi hárommillió hordós kitermelésével Irán volt a negyedik legjelentősebb tagállama a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének. Idén áprilisra napi egymillió hordó alá csökkent Irán olajexportja.

Rekordnagyságú kötvény-visszafizetés

A Gazprom orosz gázipari cég visszafizette 2,25 milliárd dolláros eurókötvényét. A Gazprom tegnap ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a 2009. április 23-án tíz évre felvett kölcsön volt a vállalat történetében az eddigi legnagyobb összegű eurókötvény. Andrej Kruglov, a Gazprom igazgatótanácsának korábbi elnökhelyettese azt mondta, hogy tavaly kellett a legtöbbet költeni korábbi kölcsönök visszafizetésére, összesen 13 milliárd dollárt.

Leállt a fehérorosz üzemanyagexport

Felfüggesztette a Lengyelországba, a balti államokba és az Ukrajnába irányuló benzin- és dízelolaj-kivitelét Fehéroroszország, mert az Oroszországból érkező nyersolajszállítmányok szerves klórvegyülettel szennyezettek – közölte Szergej Grib, a Fehérorosz Olajvállalat vezérigazgató-helyettese tegnap Minszkben. Az oroszországi olajimport minőségének romlásáról a Belneftekhim fehérorosz olajfeldolgozó és -szállító vállalat számolt be.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom