Gazdaság

Központban a digitalizáció, továbbá a felnőttképzés

Tovább kell javítani a vállalati környezetet és a kutatás-fejlesztést

Eredményes a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) működése, ezt az is bizonyítja, hogy a testület több versenyképességi javaslatát is elfogadta a kormány.

A testület munkájáról Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a tanács által kidolgozott Program a Versenyképesebb Magyarországért megfelelően azonosította azokat a területeket, ahol tovább kell lépnünk, így többek között a vállalati környezet javítását, a K+F-rendszer fejlesztését és a munkavállalók képzettségének növelését. Az NVT csütörtöki ülésén a vállalkozások digitális fejlesztését, illetve a felnőttképzés kiterjesztését érintő javaslatokat vitatták meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a tanács ülésén a felnőttképzés keresletvezérelt módon történő, innovatív átalakítását javasolta, hogy a képzések jobban kövessék a vállalatok és a magyar munkavállalók képzési igényeit – tájékoztatta az innovációs és technológiai miniszter az MTI-t az ülést követően. Palkovics László az új felnőttképzési rendszer fejlesztési irányai közül kiemelte, hogy munkaerőpiaci szempontú, keresletorientált, vagyis a vállalkozások valós képzési igényeit kiszolgáló képzési rendszer jön létre. A jövőben nem a képzések folyamatát, hanem a kimenetét kell mérni és szabályozni független vizsgaközpontokkal, vagyis azt, hogy a képzés résztvevője valóban elsajátította-e a szükséges ismereteket. A miniszter hangsúlyozta, hogy a képzés résztvevőit, a képző cégeket és a leendő munkaadókat is érdekeltté kell tenni a képzés sikerében, a munkaerőpiac szempontjából lényeges ismeretek, kompetenciák átadásában és elsajátításában.

György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerint a magasabb hozzáadott érték előállítása a digitális szakemberek számának növelésével érhető el, illetve gyarapodhat a beruházások száma és a kis- és középvállalkozások termelékenysége.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában rámutatott: a mesterséges intelligencia széleskörű alkalmazása áttörést hozhat Magyarország felzárkózásában, a 2020-as évek elejére az Európai Unió tíz legfejlettebb digitális tagállama közé kerülhetünk. A kamara és a kormány eddigi együttműködését értékelve kiemelte a Modern Vállalkozások Programját, amelynek keretében egyre több pályázó nyeri el a digitálisan felkészült vállalkozás minősítést. További, tizenöt pontból álló intézkedésre tett javaslatot, így például az ágazati digitális stratégiák, fejlesztési programok elfogadására és megvalósítására, a vállalati digitális programok feltételeinek javítására, finanszírozási kereteik megemelésére. Elengedhetetlen, hogy a vállalati digitalizációs ismeretek minél előbb a szakképzés részévé váljanak.

Kapcsolódó írásaink