Gazdaság

Dinamikusan emelkedik a hitelfelvételi kedv

A pénzintézetek tavaly harmadával több kölcsönt folyósítottak, mint a megelőző évben

Tavaly tizedével nőtt a lakáshitel-állomány, a felvett kölcsönök összege pedig harmadával, a legtöbb hitelt használt lakások vásárlására fordították az igénylők. Ugyanakkor még mindig sok a kockázatos hitel.

Lakáscélú hitelek állománya
Lakáscélú hitelek állománya
Fotó: KSH/MTI

Tíz év után először tavaly lépte át a százezret a folyósított lakáshitelek száma, a múlt évben összesen 108 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet – közölte az Ingatlan.com csoporthoz tartozó Money.hu a legfrissebb statisztikai adatokra hivatkozva a távirati irodával. Az elemzésben kiemelték: tavaly a lakáshitelek összege 853 milliárd forintot tett ki, legalábbis ennyit folyósítottak a pénzintézetek, 33 százalékkal többet az előző évinél. A hitelkiváltások száma tavaly elenyésző volt, mindössze 3300 ilyen tranzakcióra került sor. Idén a szakértő szerint várhatóan többen cserélik a törlesztőrészlet emelkedése szempontjából rizikós, változó kamatozású lakáshitelüket több évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű hitelre. Kockázatos hitelből még mindig rengeteg van, a meglévő lakáshiteleknél hatvan százalék körüli az arányuk – jegyezték meg.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) beszámolója szerint tavaly tizedével nőtt a lakáshitel-állomány, a felvett lakáshitelek összege pedig harmadával, a legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel. A KSH adatai szerint a lakáshitel-állomány 2018. december 31-én 3324 milliárd forint volt, 10,3 százalékkal nagyobb a 2017. véginél, miközben a GDP-hez viszonyított aránya megegyezett az egy évvel korábbival (7,9 százalék). A devizahitelek állománya 2018 végére már csak 3,5 milliárd forintot tett ki. A teljes hitelállományon belül az állami támogatás nélküli hitelek aránya a 2017. végi 79 százalékról tovább nőtt, és meghaladta a 82 százalékot. A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakások vásárlása dominált, tíz folyósított lakáshitelből hét ezt a célt szolgálta.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom