Gazdaság

Egyre kevesebb helyen kell erkölcsi bizonyítvány

A munkáltatók a jövőben már csak megtekinthetik a dokumentumot, semmilyen típusú másolatát nem tárolhatják

Több ágazati jogszabályt is érint a majdnem egy év óta alkalmazott általános adatvédelmi rendelet, amely jelentős mértékben szigorította és feltételekhez kötötte az adatkezelést az Európai Unióban. A napokban elfogadott salátatörvény feladata, hogy megszüntesse az egyes magyar törvények és az adatvédelmi rendelet közötti ellentmondásokat, kétértelműségeket. A változások tizenöt nap múlva lépnek életbe.


Az adatvédelmi salátatörvény a munka törvénykönyvét is módosította. Nincs változás abban a körben, hogy továbbra is azokat a személyes adatokat kezelheti a munkáltató, amelyek a munkaviszony létesítése, teljesítése, megszűnése (megszüntetése) szempontjából lényegesek. Új szabállyal találkozhatunk abban a körben, hogy milyen feltételek mellett kezelheti a munkáltató a munkavállaló erkölcsi bizonyítványát, azaz a különleges adatnak minősülő bűnügyi személyes adatát.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy idén nyilvánosságra hozott állásfoglalásában – az általános adatvédelmi rendelet szabályaira hivatkozva – már bemutatta, hogy a munkáltatók mely feltételek fennállása esetén használhatják fel az erkölcsi bizonyítványból nyert különleges adatokat. Ezzel az értelmezéssel összhangban állnak a munka törvénykönyvébe bekerült új szabályok, amelyek – kiegészítve az általános adatvédelmi rendelet szabályait – pontosan meghatározzák azokat az eseteket, amikor a munkáltatónak lehetősége van az erkölcsi bizonyítvány beszerzésére. A salátatörvény munkajogi részét érintő sajtótájékoztatón Szűcs László, a Réti, Várszegi és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje elmondta: a jövőben a munkáltatók jelentős része csak akkor kérhet erkölcsi bizonyítványt, ha belső szabályzata pontosan felsorolja a jogszabályi feltételeknek megfelelő munkaköröket. A munkáltatók a jövőben nem készíthetnek másolatot az erkölcsi bizonyítványról, illetve sem papíralapú, sem elektronikus dokumentumként nem tárolhatják azt, kizárólag a benne szereplő adatokat tanulmányozhatják. A tizenöt nap múlva életbe lépő változások egyben a korábban beszerzett erkölcsi bizonyítványok megsemmisítését is jelentik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom