Gazdaság

Megkezdődik a hallgatói albérletvadászat

Érdemes időben elkezdeni a tanulóknak böngészni a kiadó ingatlanokat, mert a ponthatárok kihirdetése után egyre nehezebb lesz jó áron lakást találni

Az intézmények környékén villámgyorsan kiadják a legjobb albérleteket, így aki biztos a dolgában, jobban teszi, ha már a júliusi ponthatár-kihirdetés előtt alaposan szétnéz a piacon.
 

Megkezdődik a hallgatói albérletvadászat
Az egyetemek közelében található kis lakások a legnépszerűbbek
Fotó: Bodnár Patrícia

Csupán egy hónap van az érettségiig, így a végzős középiskolások számára az április egyet jelent az utolsó nagy hajrával. A legfrissebb adatok szerint tavalyhoz képest idén négy százalékkal többen, 112 ezren választanák a továbbtanulást, az öt legnépszerűbb felsőoktatási intézmény továbbra is Budapesten és a hagyományos egyetemvárosokban van – derült ki az OTP Ingatlanpont felmérésből. A jelentkezések számában – függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelölték meg – ismét az ELTE végzett első helyen, ezt követi a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, az ötödik helyet pedig ezúttal is a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg.

Az ingatlanpiacon a lakásukat bérbe adó tulajdonosok hagyományosan nagy várakozással tekintenek a felvételi ponthatárok kihirdetésére, hiszen a jó helyen lévő albérletek villámgyorsan elkelnek a piacon. A tudatos és persze a saját tanulmányi eredményeikben bízó diákok, illetve szüleik már jó előre elkezdhetnek nézelődni, hogy akár a ponthatárok kihirdetésének másnapján lecsaphassanak a legjobb albérletekre. Aki az utolsó pillanatig vár, már csak a kevésbé kedvező adottságú ingatlanok közül válogathat, ha még marad egyáltalán miből válogatni. Azoknak a szülőknek, akik azon túl, hogy gyermekük lakhatását biztosítanák az egyetemi tanulmányok alatt, befektetésben is gondolkodnak, kiváló megoldás lehet egy egyetemhez közeli, többszobás lakás megvásárlása.

Befektetési célú lakásvásárlásnál az árnövekedésen túl a bérbe adhatóság a legfontosabb szempont. Az egyetemek környékén szinte minden ingatlant ki lehet adni, bár a bérlők jóval igényesebbek lettek, és már nem csak az ár számít. Az öt legnépszerűbb felsőoktatási intézmény között két budapesti egyetem is szerepel, de a top 10-es listán további fővárosi felsőoktatási intézményeket is találni, beleértve a Budapesti Műszaki Egyetemet, a Corvinus Egyetemet vagy a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet.

Mind az ELTE, mind a BME a XI. kerületben helyezkedik el, ahol az OTP Lakóingatlan Értéktérkép legfrissebb felmérése szerint átlagosan 564 ezer forintba került tavaly egy négyzetméter. A kerület amúgy is a befektetők egyik kedvenc célpontja, ami a jó bérbeadhatóságnak, a régóta emelkedő áraknak, valamint az új nagyberuházásoknak és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhető. Leginkább a lakótelepi lakások ára ugrott meg, egy év alatt 20 százalékkal drágultak ezek az ingatlanok.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom