Gazdaság

Fejlődnie kell a magyar vállalati kötvénypiacnak

Április végén közzétesszük a jegybanki program részletes feltételeit, termékleírását, május elején a száztíz potenciális kibocsátónak tájékoztatót tartunk – mondta Nagy Márton

Április végén teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalati kötvényvásárlási programjának részleteit, amelynek köszön­hetően két-háromszorosára emelkedhet az uniós összehasonlításban ma még gyengén fejlett magyar vállalati kötvénypiac mérete.

A hazai vállalati kötvénypiac mérete régiós és európai uniós szinten is az egyik legalacsonyabbnak számít – mondta tegnap Nagy Márton, a jegybank alelnöke a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) V4+ Kelet-Közép-Európai Tőkepiaci Konferenciáján. Míg a cseh vagy a lengyel vállalati kötvénypiac a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékát tette ki, addig a magyar piac a GDP alig 1,6 százaléka volt 2018 harmadik negyedévében – hangsúlyozta. Hozzátette, Romániának nincs vállalati kötvénypiaca, Európa fejlett országaiban azonban a GDP húsz százalékát éri el a vállalati kötvénypiac mérete.

A cseh vagy a lengyel piac méretének eléréséhez 1800-2600 milliárd forinttal kellene növekednie a magyar vállalati kötvénypiacnak – mondta Nagy Márton, aki bemutatta az Európai Központi Bank és a Bank of England hasonló programjait, amelyek hatására 2016-tól megnégyszereződtek a vállalati kötvénykibocsátások, és amelyeket főleg piactisztítási céllal indítottak el. Közölte, hogy április végén közzéteszik a jegybanki program részletes feltételeit, termékleírását, május elején pedig a száztíz potenciális kibocsátónak tartanak tájékoztatót, és regisztrációs felületet nyitnak az MNB honlapján. A jegybanki program teljes értéke háromszázmilliárd forint (a GDP 0,7 százaléka), 3-10 éves kötvényeket vásárolnak, legalább B+ hitelminősítésűeket és vállalatcsoportonként legfeljebb húszmilliárd forint lehet az MNB kitettsége – sorolta Nagy Márton.

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója, a Európai Tőzsdeszövetség (FESE) igazgatósági tagja előadásában a kelet-közép-európai régióban működő tőzsdék együttműködésének fontosságát hangsúlyozta. A hat ország tőkepiacának mérete az unión belül alig két százalék, így bőven van tere a növekedésnek. Kitért arra is, hogy a magyar kis- és középvállalatokat számos programmal támogatják a tőkepiaci finanszírozáshoz. Magyarországon és a régióban hasonlóak a kihívások: a kkv-k között a bankhitelek dominálnak, a tőzsdén inkább nagyvállalatok vannak jelen, a cégvezetők pénzügyi tudatossága alacsony, a konzervatív befektetői magatartás jellemző. Kitért arra is, hogy az MNB 330 pontos programjában a tőkepiac fejlesztése is szerepel. Felhívta a figyelmet, hogy dolgoznak a vállalati kötvények számára egy úgynevezett Multilateral Trading Facility (MTF) létrehozásán a BÉT-en belül, a jegybanki program elindulásáig, július elsejéig a program részletei ismertek lesznek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom