Gazdaság

Gyorsult az ipari termelés növekedése

Februárban az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 4,4 százalék után. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,0 százalékkal emelkedett.

Az adat megegyezik az egy héttel ezelőtt kiadott első becsléssel. 

Az iparon belül a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,5, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,2 százalékkal csökkent, nagyrészt az előző évinél enyhébb idő hatására - a februári átlagos középhőmérséklet 3,8 Celsius fokkal melegebb volt a tavalyinál. 

A tartós fogyasztási cikkek termelése 17,2 százalékkal, a beruházási javaké 9,0 százalékkal múlta felül a tavaly februárit. 

A legnagyobb súlyú járműgyártásban a januári 4,8 százalékról 10,0 százalékra gyorsult februárban a növekedés üteme. A közútigépjármű-gyártás volumene 15,1, míg a közútijármű-alkatrész gyártásáé 4,0 százalékkal emelkedett februárban az előző évihez képest. 

A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában az előző havi 3,2 százalékról 11,4 százalékra lendült fel a kibocsátás növekedése. A híradástechnikai berendezés gyártása 17,3, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 24 százalékkal haladta meg a tavaly februárit. Az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 5,4 százalékkal emelkedett a januári 4,7 százalékos ütemet követően.

Négy hónapja tart a visszaesés a gyógyszergyártásban: a kibocsátás februárban 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvezőtlen alakulása következtében - közölte a KSH.

Az ipar belföldi értékesítése 3,8, ezen belül a feldolgozóiparé 7,6 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A gépek és berendezések belföldi eladása 21,8, a villamos berendezéseké 39,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Az élelmiszeripari cégek belföldi értékesítései 2,8 százalékkal emelkedtek, a gyógyszerforgalom visszaesése a januári 15,1 százalékosról 7,2 százalékosra mérséklődött. 

Az ipari export volumene 7,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 12,5, a számítógép gyártásé 12,2 százalékkal nőtt. A villamosberendezések kivitele 23,1 százalékos, a gépexport háromhavi csökkenés után 4,1 százalékkal nőtt. A gyógyszerexport január kivételével tavaly augusztus óta csökken éves összevetésben, februárban 6,9 százalékkal. 

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,5 százalékkal nagyobb volt a 2018. februárinál. Az új belföldi rendelések 6,4, az új exportrendelések 5,4 százalékkal nőttek. A járműipar exportrendelései a múlt év közepe óta nem látott mértékben 12,6 százalékkal nőtt, a villamosberendezésekre 27,3 százalékkal több új export megrendelés futott be. 

Az összes rendelésállomány február végén 8,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműipari megrendelések állománya 13,3 százalékkal, a vegyiparé 16,2 százalékkal, a számítástechnikai gyártóké 7,7 százalékkal magasabb a tavaly februárinál.

Az EU-ban a harmadik legnagyobb növekedést érte el februárban a magyar ipari termelés

A vártnál kevésbé, de csökkent februárban az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint. A magyar ipari termelés ugyanakkor az EU-ban a harmadik legnagyobb növekedési ütemet érte el mind havi, mind éves összevetésben.

Feburárban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában, és nem változott az Európai Unió 28 tagállamában. Januárban az ipari termelés az euróövezetben 1,9 százalékos, az EU-ban 1,3 százalékos havi növekedést ért el. 

A piac az euróövezetre az ipari termelés tényleges 0,2 százaléknál nagyobb, 0,5-0,6 százalékos havi csökkenését várta februárra. 

Egy hónap alatt az ipari termelés Litvániában csökkent a legnagyobb mértékben februárban, 4,7 százalékkal. Görögországban 2,7 százalék, Horvátországban 2,3 százalék volt a havi csökkenés. 

A legnagyobb havi növekedést a lengyel ipari termelés érte el februárban, 1,7 százalékot. Bulgáriában 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban a januárihoz képest, a rangsorban harmadik Magyarországon pedig 1,0 százalékkal. 

2018 februárjához képest az idén februárban 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet ipari termelése és 0,3 százalékkal növekedett az Európai Unióban. 

Az euróövezetre a piac az ipari termelés tényleges 0,3 százaléknál nagyobb, 1,0 százalékos éves csökkenését várta februárra a januári 0,7 százalékos csökkenés után. Az ipari termelés februári csökkenése négy hónapja a legkisebb mértékű volt az euróövezetben. 

A legnagyobb csökkenést a lettországi ipari termelés szenvedte el évi 3,1 százalékosat. A második legnagyobb csökkenés, 2,9 százalékos Portugáliában következett be, a harmadik legnagyobb pedig Németországban, 2,0 százalékos. 

A legnagyobb éves növekedést a lengyel ipari termelés érte el februárban, 6,8 százalékosat, míg Bulgária 6,6 százalékosat, a rangsorban harmadik Magyarország pedig 5,9 százalékosat.