Gazdaság

Már több mint 650 ezer magyar háztartásban érhető el a távhőszolgáltatás

Magyarországon csaknem száz településen, több mint hatszázötvenezer háztartásban érhető el a távhőszolgáltatás. A hazai távhőszektor legfontosabb adatairól a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MATÁSZSZ) évente megjelenő közös kiadványa ad átfogó képet.

Már több mint 650 ezer magyar háztartásban érhető el a távhőszolgáltatás
Magyarországon csaknem száz településen érhető el a távhőszolgáltatás
Fotó: MH

Magyarországon csaknem száz településen, több mint hatszázötvenezer háztartásban, a lakások mintegy 17 százalékában érhető el távhőszolgáltatás. Ezek aránya a Közép-dunántúli (28,74%), a Dél-dunántúli (20,24%), illetve Közép-magyarországi (20,02%) régióban a legmagasabb.

2017-ben 14 986 db hőközpont üzemelt az országban, a biztonságos távhőellátást 1960 km-es vezetékhálózat biztosította. A lakosság és a közintézmények távhővel való kiszolgálását termelői oldalon 2180, a szolgáltatói oldalon 2942 munkatárs segíti. A távhőtermelők a távfűtéshez és használati melegvíz szolgáltatáshoz szükséges hőt 70%-ban földgázból állítják elő, azonban egyre nagyobb szerepe van a megújuló energiáknak, úgymint a napenergiának vagy a geotermikus energiának. Utóbbi felhasználása 2015 és 2017 között jelentősen emelkedett.

A hazai távhőszektor legfontosabb adatairól a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) évente megjelenő közös kiadványa ad átfogó képet.

A MEKH és a MaTáSzSz részletes adatokat tartalmazó kiadványa ide kattintva érhető el. A MaTáSzSz immár hatodik éve országos rendezvénysorozattal népszerűsíti a távhő­szolgáltatást. Idén április 12-én rendezik a távhőszolgáltatás napját, amely a távhőellátás társadalmi, gazdasági és környezeti előnyeire kívánja felhívni a figyelmet. Az érdeklődők bepillanthatnak a távhőszolgáltatók és távhőtermelők kulisszái mögé, több városban nyílt napokon és játékos családi programokon vehetnek részt.

A programokról a MaTáSzSz honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom