Gazdaság

Bővül a Videoton-cégcsoport

A magyar gazdaság továbbra is az uniós átlag felett teljesíthet, ezt a várakozást nemcsak az elmúlt évek teljesítménye alapozza meg, hanem a beruházások bővülése, a hatékonyságot növelő fejlesztések és a megfelelő gazdaságpolitika folytatása is – jelentette ki Varga Mihály a Videoton EAS Kft. új gyártócsarnokának átadó ünnepségén. 

Bővül a Videoton-cégcsoport
Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatói, Varga Mihály pénzügyminiszter, Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) és Klambauer Csaba ügyvezető igazgató (b-j) átadja a Videoton Electronic Assembly Services Kft. új elektronikai szerelőcsarnokát Székesfehérváron
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország mára bekerült a világ befektetési célpontjai közé, csak tavaly 8500 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a magyar gazdaságban.

Miközben az Európai Unió és a világgazdaság egészében fokozatos lassulás figyelhető meg, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít – utalt a tárcavezető arra, hogy Nemzetközi Valutaalap nemrégiben 0,3 százalékponttal ismét javította a Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzését.

Varga Mihály kifejtette, hogy a kormány azon dolgozik, hogy a munkaerői-piaci feltételek javításával, a vállalatok működését támogató gazdaságpolitikai keretek erősítésével fenntartsa a jelenlegi kedvező folyamatokat. „Nem oda kell menni, ahol áll a világ, hanem ahová tart” - fogalmazott a pénzügyminiszter, utalva arra, hogy a Videoton vállalatcsoport az elmúlt években ezt a stratégiát követte.

A miniszter kitért arra is, hogy tavaly 98 külföldi nagyberuházás érkezett Magyarországra, amelyek összértéke meghaladta az 1380 milliárd forintot, csak ezen fejlesztéseknek köszönhetően 17 ezer új munkahely létesült hazánkban. Nemcsak a külföldről érkező cégeket, hanem a teljes nemzetgazdaságot tekintve is jól teljesítettek a beruházások, tavaly 8500 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon – tette hozzá. Mint mondta: a kormány támogatja, hogy az itt működő vállalatok olyan innovatív, a termelékenységet és a hatékonyságot emelő fejlesztéseket valósítsanak meg, amelyek érdemben tudnak majd hozzátenni a gazdasági növekedéshez. Az a cél, hogy a magyar gazdaság tartósan magas ütemben bővüljön, ehhez pedig csökkenteni kell az állami kiadások arányát, ösztönözni kell a beruházásokat, és folytatni kell az adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikát.

A Videoton vállalatcsoportról szólva Varga Mihály kiemelte: a cég nemcsak Székesfehérvár és térsége, hanem az egész magyar ipar számára húzóerőt jelent, és példát ad arra, hogyan lehet kiemelkedően eredményes egy magyar nagyvállalat. Az elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó Videoton EAS Kft. több mint 8 milliárd forintos beruházásával tovább tudja növelni árbevételét és korszerűsíteni tudja gyártókapacitását.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Videoton új csarnokának átadóünnepségén
Varga Mihály pénzügyminiszter a Videoton új gyártócsarnokának átadóünnepségén. A képre kattintva galéria nyílik
Forrás: MH/Bodnár Patrícia

Klambauer Csaba, a Videoton EAS Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a beruházás összértéke 8,25 milliárd forint volt, ebből a 20 ezer négyzetméteres csarnok 6,3 milliárd forintot tett ki. A csarnoképítés mellett 745 millióból vásároltak gyártási technológiát, az ipar 4.0 követelményei szerinti raktári beruházás 495 millióba, az infrastruktúra fejlesztése 685 millió forintba került.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatója szerint a világ átrendeződik, az autóiparban pedig az elektromobilitás kerül előtérbe, vagyis az elektronika részaránya jelentősen nőni fog. Mivel a Videoton EAS elektronikai gyártó, a beruházásuk a jövőnek szól és felkészültek vele a gyors változásokra.

A Videoton EAS korábbi csarnokát a Videoton Autóelektronika Kft. kapja meg, így az a cég is kapacitásbővítést hajthat végre.

A Videoton vállalatcsoport 2018-as árbevétele az előzetes becslések szerint a 188 milliárd forintot is meghaladhatja. A nyilvános cégadatok szerint a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele 171 milliárd forint volt, és 13,411 milliárd forint nyereséget realizált.