Gazdaság

Magas hozamot biztosít az új lakossági állampapír

Amennyiben sikerül megduplázni a magánbefektetőknél levő állományt, azzal megszűnhet Magyarország devizaadóssága, és ez hazánk gazdasága számára is kedvező

Egyszerű lesz hozzájutni az új lakossági állampapírhoz június 1-jétől, és magas kamatot érhetnek el a befektetők, ezzel együtt csökkenhet a devizaarány az államadósságon belül.

Megbízható partner az adósságfinanszírozásban a lakosság, és az a cél, hogy még nagyobb szerephez jusson – közölte tegnap Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azzal kapcsolatban, hogy az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) új állampapír kibocsátását kezdi meg június 1-jén. Hozzátette: a cél az, hogy 2018-hoz képest öt év alatt megduplázódjon a lakossági állampapír-állomány.

Jelenleg a piacon mintegy hatezermilliárd forint állampapír van a lakosság tulajdonában. A kormány célja, hogy 2023-ra tizenegyezer-milliárd forintra emelkedjen ez az állomány. Amennyiben ez sikerül, az új forrással lényegében megszűnik Magyarország devizaadóssága, így jelentősen mérsékelhető az ország gazdasági kitettsége és sérülékenysége is.
Az új állampapír esetében az első fél évben 3,5 százalék, a második fél évben négy százalék az éves kamat, ami azt jelenti, hogy az ötödik év végén – évente fél százalékot emelkedve – már hatszázalékos kamat illeti meg az állampapír-tulajdonost. Minimális összegért is hozzá lehet jutni az állampapírhoz, és ez is mentes a személyijövedelemadó-fizetéstől. Az új befektetés egyszerű is, hiszen csak egyetlen számla szükséges hozzá, amely az ország bármely pontján könnyen elérhető a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint a kereskedelmi bankok fiókjaiban.

A lakosság szerepvállalása az államadósság finanszírozásban az elmúlt hét évben érdemben növekedett, ezen időszak alatt a háztartások új megtakarításainak több mint negyven százaléka állampapírba került. A lakosság részesedése az állampapírpiacon ötről húsz százalék fölé ugrott, miután 2011-hez képest tavaly év végére állampapír-állományukat megnyolcszorozták. Ennek köszönhetően stabilabbá vált az adósságfinanszírozás, mivel a lakosság megbízható befektető, tipikusan kevésbé akar megszabadulni állampapírjaitól úgy, mint piaci turbulencia esetén a külföldi befektetők. Másfelől fontos szempont az is, hogy ezáltal a kifizetett kamat a magyar lakosság jövedelmét növeli, és a hazai gazdaságot erősíti. Mint ismert, az Országgyűlés április 2-án szavazta meg a Pénzügyminisztérium javaslatát, miszerint június 1-jétől az állampapírok kamata után nem kell adót fizetni. Az intézkedéssel éves szinten 13–17 milliárd forintot takaríthatnak meg az állampapír-tulajdonosok.

Barcza György, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az új állampapírba rövid távon is érdemes befektetni, hiszen a vásárló már egy hónap elteltével is kamatot realizál. Hozzátette, az új állampapír bevezetése előtt többféle ötlet merült fel, így például egy nagyon rövid futamidejű is, de végül a minisztérium és a kormány emellett döntött. Ezzel együtt június 1-jétől a fél- és a kétéves állampapírból nem lesz több kibocsátás. Viszont a piacon marad az egyéves, a prémium államkötvény, a babakötvény és a prémium eurókötvény. Lapunk érdeklődésére a vezérigazgató elmondta, jelenleg 19 százalékos a devizaarány az államadósságon belül a bruttó hazai termékhez viszonyítva, az államháztartáson belül pedig 22 százalékos.

Kapcsolódó írásaink