Gazdaság

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett tavaszi világgazdasági prognózisában.

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF
Az idei növekedési ütemet 0,3 százalékponttal, a jövő évit 0,1 százalékponttal emelték a valutaalap elemzői
Fotó: MH

 Az IMF Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzése 2019-re 3,6 százalék, mely 0,3 százalékponttal magasabb a 2018. októberi előrejelzésénél.

A Valutaalap az elmúlt négy évben immár a hetedik alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, ahogyan a többi nemzetközi szervezet (például az Európai Unió és az OECD) is javította hazánkra nézve a növekedési prognózisát.

A magyar gazdaságra vonatkozó pozitív módosítás abból a szempontból is igen jelentősnek mondható, miszerint a világgazdaság esetében -0,4 százalékpontos lassulást jelez előre, kisebb mértékben, de szintén visszafogottabb növekedéssel számol például az euróövezeti országokkal (-0,17 százalékpont) és az unió fejlődő tagállamaival kapcsolatban (-1,3 százalékpont). A Valutaalap szerint az elmúlt év második felében globális szinten érzékelhetően csökkent a gazdasági aktivitás.

Az IMF várakozása szerint 2019-től kezdve korrekció várható, melynek fő mozgatórugói a felemelkedő és feltörekvő országok lesznek, míg a fejlett országokban fokozatos lassulást jósol.

A Világbank április 5-én közzétett Financial Inclusion című kiadványában Magyarország tekintetében szintén magasabb 2019. évi növekedési adatot jelez előre a korábbi 3,2 százalék helyett 3,5 százalékos emelkedésre számítva.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom