Gazdaság

Egyre több családi ház épül

Az állami támogatási rendszer, főként a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése miatt komoly kereslet várható az év második felében az ingatlanpiacon

Az év első két hónapjában több mint kétezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ez 15 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A családi házakra kiadott engedélyek száma pedig egy év alatt csaknem nyolcvan százalékkal nőtt.

Egyre több családi ház épül
Még mindig emelkednek az ingatlanárak
Fotó: MH

Az új lakások és családi házak átlagos négyzetméterára Budapesten 825 ezer forint volt áprilisban, ez 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből az is kiderült, hogy a nagyvárosok közül Debrecenben az új lakások és családi házak esetében a négyzetméterár 552 ezer forintnál járt, ami 37 százalékos növekedést jelent. Győrben 18 százalékkal 437 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. A lakáspiac a következő időszakban is élénk marad, a lakásépítési kedv ugyanis erőteljes növekedést mutat. A hivatalos adatok szerint az év első két hónapjában 2110 lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ez 15 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben, és 2015 óta messze a legmagasabb szint. Az elemzésből kiderül az is, hogy a nagyvárosokban április elején hol tartott az új családi házak és lakások átlagos négyzetméterára.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: az év első hónapjaiban rendszerint alacsony a lakásépítési engedélyek száma, ha viszont tartós marad az év elején látható fokozott aktivitás, akkor a többi hónapban további jelentős növekedés várható. Hozzátette: az idén kiadott több mint kétezer lakásépítési engedély 2015 első két hónapjához képest triplázást jelent.

Az idei növekedés elsősorban a családi házaknak köszönhető: összesen 1560 darab engedélyt kértek ezekre, ami 78 százalékos emelkedésnek felel meg. Az Ingatlan.com szakembere azt mondta, hogy 2019-ben számos sok új lakást magában foglaló nagy társasházfejlesztés fejeződik be, és a következő időszakban inkább a kisebb (4-6 lakásos) társasházak építése mellett a sor-, iker- és családi házak építése lesz a főszerepben a piacon. Ennek előjeleit láthatjuk az idei adatokból, amelyek szerint kiugró a családiház-építési kedv – hívta fel a figyelmet Balogh László. Azt azonban hozzáfűzte, hogy nem minden kiadott engedélyből lesz végül lakás.

A szakértő a lakáspiacon várható trendekről szólva azt mondta, az év második felében az állami lakástámogatási rendszer – a családi otthonteremtési kedvezmény – kibővítése miatt komoly kereslet várható, és a lakásépítési kedv is fokozott maradhat, de pontos – számszerű – előrejelzést egyelőre nehéz mondani.

Kapcsolódó írásaink