Gazdaság

Jakab István: Szükség van az agrártámogatásokra

A magyar kormány kiáll a kohéziós források megőrzéséért, és elutasítja a pénzek elvonását

A Fidesz határozottan kiáll amellett, hogy az agrártámogatásokat, illetve a kohéziós forrásokat megőrizzék – reagált lapunknak Jakab István, az országgyűlés alelnöke Harangozó Gábor, az MSZP elnökségi tagjának nyilatkozatára. Közölte azt is, a földek adásvételi folyamata részletesen, törvényi szinten szabályozva van, de megérti, ha ez a szocialistákat zavarja.

Jakab István: Szükség van az agrártámogatásokra
„Nem áll a földforgalom”
Fotó: Ficsor Márton

Felfoghatatlan hogy miért állít valaki olyat, hogy a földforgalom áll, hiszen ez nem igaz. A vonatkozó törvényben részletesen szabályozott a földek adásvétele – reagált lapunknak Jakab István, az országgyűlés alelnöke Harangozó Gábor, MSZP elnökségi tagjának napokban tett nyilatkozatára, amely szerint Magyarországon „jogszerűen nem lehet földforgalmat bonyolítani” január 11-e óta. Jakab István közölte, megérti, ha Harangozót zavarja, hogy a törvény a helyben lakó termelők számára adja meg a döntés jogát, hiszen a szocialista kormány a gazdák helyett még a gazdasági társaságok tulajdonába adta volna a földet. Most a földforgalmi ügyletek elbírálásához szükséges alapinformációt a helyi gazdák, azaz a települési agrárgazdasági bizottság adja, mert a törvényben meghatározott szempontok alapján ők vannak ennek birtokában, hiszen ők ismerik a helyi viszonyokat – részletezte Jakab István, majd közölte, a helyi gazdák javaslatát a kamara megyei szervezetében az erre hivatott testület összegzi, formába önti, és szakmailag értékeli, majd eljuttatja állásfoglalását a kormányhivatal részére. A helyi gazdák javaslata kétféle lehet – folytatta – vagy támogató nyilatkozat, vagy az adásvétel megtagadása.

Végül pedig a kormányhivatal hozza meg a végső határozatot. A kormányhivatal döntése egyébként megtámadható a független magyar bíróságon, ahol azt vizsgálják, hogy az adott jogügyletben résztvevő szervezetek a vonatkozó jogszabályok szerint jártak-e el. Ha bármilyen észrevétele van a bíróságnak, akkor a kormányhivatalt új eljárásra kötelezheti, megadva számára azon szempontokat, amiket a határozat meghozatalánál még figyelembe kell venni – részletezte az alelnök.

Harangozó Gábor megfogalmazta azt is, a szocialisták „arra szólítják fel a Fideszt, hogy európai uniós képviselői harcoljanak a Magyarországnak járó uniós agrártámogatások megemeléséért”. Felvetette azt is, ha a Fidesz komolyan gondolja, hogy elkötelezett a magyar mezőgazdaság finanszírozása mellett, akkor a párt képviselői miért nem szavazták meg az Európai Parlamentben a mezőgazdaságra jutó támogatások húsz százalékos megemeléséről szóló javaslatot.Jakab István lapunknak elmondta, ez a javaslatcsomag, ami a parlament elé került és döntöttek is róla, tartalmazta az európai ügyészség kötelezővé tételét, a jogállamisági kritériumot, a bevándorlók integrációjának külön támogatását és még számtalan más olyan kitételt, ami gyakorlatilag a migránsok befogadására fordított összegek növelését eredményezi, „amit mi elutasítottunk és továbbra is elutasítunk”. Közölte, ebbe a tervezetbe volt becsempészve az összes olyan egyéb javaslat, ami már „az európai egyesült államok létrehozására irányul”, ezért nem szavazta meg a Fidesz. Ugyanakkor – folytatta – határozottan kiállt amellett, hogy az agrártámogatásokat, illetve a kohéziós forrásokat megőrizzék.

A Fidesz nem elutasította ezt, hanem az említett okokból csak tartózkodott a szavazások során. Érdekes módon arról nem beszél az MSZP, hogy a Fidesz módosító javaslatait a baloldal mind leszavazta. Ezt a módszert a szocialisták pontosan ismerik, hiszen annak idején Medgyessy Péter kormánya rakta bele a jóléti csomagba a termőföldek forgalmáról szóló jogszabályi változásokat, ami ellen mi 2002-ben, aratáskor kombájnokkal vonultunk a parlament elé – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom