Gazdaság

A falusi csok is kedvet ad a vásárláshoz

Az év második felében az állami lakástámogatási rendszer bővítése és a babaváró hitel elindítása újabb élénkülést, valamint további áremelkedést hozhat az ingatlanpiacon

Komoly élénkülés látható a lakáspiacon, hiszen az első negyedévben országosan 58 százalékkal nőtt az egy eladó lakóingatlanra jutó érdeklődések száma. Az elmúlt évek adatai alapján minden negyedik-ötödik lakásvásárlót érinthet a falusi csok bővítése.

A falusi csok is kedvet ad a vásárláshoz
A használt lakások minden negyedévben egyenletesen drágultak
Fotó: Katona László

Folyamatosan nő az érdeklődés az eladó lakások iránt, ami magyarázatot ad az áremelkedésre is – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely bemutatja, hogy egy-egy megyében mennyivel nőtt az egy eladó lakóingatlanra jutó érdeklődők száma. Országosan az idei év első három hónapjában 58 százalékkal több érdeklődés érkezett egy eladó ingatlanhirdetésre, mint egy évvel korábban. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, az országos adatok is eleve jelentős keresletnövekedésről tanúskodnak, ráadásul a vidéki lakáspiacnak is további lökést adhat, hogy a korábbi hírekkel ellentétben szeptember helyett már július 1-jétől elindul az úgynevezett falusi csok, amely a kistelepüléseken lévő lakóingatlanok piacát pörgetheti fel. Ugyanis azokon a településeken lévő lakóingatlanok megvásárlásához lehet állami támogatást igényelni, ahol ötezer főnél kevesebben laknak, és 2013 óta csökkent a lélekszám.

Az érintett településeken egyébként a KSH adatai szerint 2008-ban több mint harminc-, 2012-ben tizenhét-, 2016-ban huszonnyolc-, 2017-ben pedig több mint harmincegyezer adásvétel történt. A szakértő hozzáfűzte, az összes adásvétel 20-22 százalékát adták a szóban forgó települések, ami alapján arra számítanak, hogy nagyságrendileg minden negyedik vagy ötödik lakásvásárló fogja igénybe venni a falusi csok emelt összegű támogatásait. Az idei első negyedévben Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében növekedett a kereslet, több mint száz százalékkal. A nógrádi lakóingatlanok iránt kilencven százalékkal többen érdeklődtek. Győr-Moson-Sopron megyében hetven százalékkal nőtt a kereslet, de a leggyengébb eredménnyel szereplő Tolna megyében is csaknem negyvenszázalékos volt az élénkülés.

A használt lakások ára országos átlagban 9,6 százalékkal volt magasabb 2018 utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban. Balogh László kiemelte, tavaly a használt lakások minden negyedévben egyenletes drágulást mutattak, 9,2-10,7 százalékkal voltak drágábbak, mint 2017-ben. Az idei év második felében az állami lakástámogatási rendszer bővítése, valamint a babaváró hitel elindítása és a már említett falusi csok újabb élénkülést és további áremelkedést hozhat az országos lakáspiacon, azon belül is a vidéki régiókban.

Emelkedő bérekre is szükség van

Teljesen normális és érthető cél, hogy egy felelős kormányzat itthon akarja tartani a magyarokat, és ha valaki itt vesz fel hitelt, itt vásárol lakást, az minden bizonnyal itt dolgozik, és él majd. Ha sikerül megoldani, hogy az itthon maradottak többet keressenek, egészséges gazdasági folyamatok indulhatnak el az ingatlanpiacon is, az emberek bátrabban és nagyobb arányban vásárolnak lakásokat – kommentálta lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Központi Statisztikai Hivatal által publikált ingatlanpiaci adatokat Balla Ákos, a Balla ingatlanirodák alapítója. Új látja, lendületesen növekszik a hazai lakáspiac, de a válság előtt a jelenleginél erősebb periódusok is voltak. A hosszú távú sikerhez pedig szerinte többek közt azért kellenek a magasabb keresetek, mert nagyobb megtakarítások mellett kevesebb hitelt kellene felvenni egy-egy ingatlanvásárláshoz, valamint ez rendszeres vásárlókat generálna a piacon. (MOA)

Kapcsolódó írásaink