Gazdaság

Nőtt az ipari termelés februárban

Az ipari termelés volumene februárban 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás - jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 A munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezik a kiigazítatlannal.

Az előző hónaphoz képest gyorsult a termelés növekedési üteme, januárban a nyers adat szerint 4,4, a munkanaphatással kiigazított adatok szerint 5,0 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.

Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában gyorsult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben emelkedett.

A járműgyártás januárban 4,8 százalékos növekedést ért el a tavalyi egész éves stagnálás, és a decemberi 9,9 százalékos növekedés után. A számítástechnikai és optikai ágazatban a januári 3,2 százalékosról gyorsult februárra a növekedés, ami szerény az előző januárok legalább 5 százalékos üteméhez viszonyítva. Az élelmiszeriparnak az átlagos 5,9 százalékhoz közelítő növekedése jelentős a tavalyi 4,9 százalékos éves átlaghoz és a januári 4,7 százalékos bővüléshez képest is. 

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, a vegyipari ágazatokban kis mértékben csökkent a termelés - jelezte a KSH illetékese.

A vegyipar, a gyógyszergyártás, sőt a kőolajfinomítás teljesítménye is  visszaesését mutatott már januárban,  egyedül a gumigyártás jegyzett  növekedést, az is szerényebb volt a korábban szokásosnál. 

Az ipari termelés az év első két hónapjában 5,2 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A februári iparit termelés részletes adatait jövő pénteken, április 12-én közli második becslése alapján a KSH.

A magyar ipar a várakozásokon felül teljesített februárban is, ami a vártnál nagyobb ellenállóképességre utal az exportpiacok romló konjunktúra kilátásaival szemben - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a statisztikai hivatal első becslését a februári ipari termelésről.  

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője megállapította: az ipari temelés növekedésében tavaly szeptember óta gyorsulás figyelhető meg, ami azért érdekes, mert ebben az időszakban az európai gazdaság a lassulás jeleit mutatta. Valószínűleg a magyar iparba belépő új kapacitások adják a többletet, ráadásul nem csak kompenzálják a lanyhuló nemzetközi keresletet, hanem egy kis pluszt is tudnak adni az ágazatnak" - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének megítélése szerint a járműgyártás gyorsulásához hozzájárulhatott, hogy az Audi gyárban pótolhatták a januári sztrájk miatt kiesett termelést. A Takarékbank elemzői idén az ipari kibocsátás 5,5 százalékos növekedését várják a tavalyi 3,6 százalék után.