Gazdaság

A kormány célja az energiahatékonyság növelése

Komoly, határozott célja a kormánynak, hogy ösztönözze az energiahatékonyság növekedését, a megújuló energiaforrások elterjedését - jelentette ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára egy naperőmű-létesítési projekt bemutató rendezvényén Mezőkövesden pénteken.

A kormány célja az energiahatékonyság növelése
Tállai: Az idén épülő naperőművekből 23 készül az Elmű-Émász működési területén
Fotó: MH

A Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy négy operatív programban 760 milliárd forintnyi összeget lehet fordítani energetikai fejlesztésekre, beruházásokra a 2014-2020-as években.  A kormány határozott célja, hogy a megszerzett tapasztalatok birtokában 2020 után is jelentős nagyságrendben növekedjenek ezek a beruházások, fejlesztések. Az államtitkár közölte: az idén épülő naperőművekből 23 készül az Elmű-Émász működési területén. 

Az MVM-csoport termelési igazgatója, Mogyorósy Tamás hozzátette: 110 naperőművet építenek országosan, 7 projekt keretében. A régióban létesülő 23 naperőmű 14,2 gigawatt kapacitású lesz, ami 5750 háztartás éves energia-fogyasztásának felel meg. A károsanyag-kibocsátás éves szinten, országosan 14 ezer tonnával csökken a naperőművek beüzemelésével - jelentette ki az igazgató.

Kapcsolódó írásaink