Gazdaság

„Kulcsrakészen” veheti használatba a magyar fél a két új paksi blokkot

A szerződés egyes részeinek titkosítása során az orosz fél érdeke volt, hogy megőrizze pozícióit a világpiacon, a dokumentumok szerint a hazai megrendelő teljes kontrollt gyakorol

Feloldották a titkosítást, már bárki számára elérhető a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződés. A dokumentumból kiderül, a szerződést érintő esetleges jogvitában svájci választottbíróság jár el.

„Kulcsrakészen” veheti használatba a magyar fél a két új paksi blokkot
A működtetésre, karbantartásra is rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak
Fotó: Fotó: Hegedüs Róbert

Közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződést a Paks II Zrt. honlapján. Az angol nyelvű dokumentum igazolja, hogy erős jogi garanciák mellett, jó szerződést kötött Magyarország – közölte tegnap a Magyar Nemzet. A lap szerint a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, erős jogi garanciák mellett kötött Magyarország számára kedvező megállapodást az orosz fővállalkozóval, az Atom­sztrojekszporttal, a Roszatom vállalatcsoportjának tagjával.

A szerződéses keretrendszert az Európai Bizottság a jóváhagyás előtt csaknem három éven át vizsgálta. Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár korábban lapunknak az adatnyilvánossággal kapcsolatban hangsúlyozta, jogszerűen járnak el, eleget tesznek a bírósági döntésnek. Megírtuk azt is, hogy az engedélyezéshez kapcsolódó iratok zöme publikus, azonban egyes részleteit nem vagy csak később hozzák nyilvánosságra. Kovács Pál akkor lapunknak úgy nyilatkozott, „az orosz fél világszerte építkezik, rengeteg reak­tor épül Kínától Törökországon át Finnországig. „Az orosz piac egyik legsikeresebb és leginnovatívabb exporttermékei a VVER típusú reaktorok, a fővállalkozónak értelemszerűen az az érdeke, hogy megőrizze pozícióit a világpiacon.”

A titkosítás feloldása mellett kiderült még, a magyar kormány fix áron a projekt „kulcsrakész” megvalósítását várja el, ide értve a VVER–1200-as típusú reaktorok üzembe helyezését, illetve a nukleáris üzemanyag leszállítását az első töltethez és az első újratöltéshez. Összegezve, kereskedelmi üzemre kész állapotban kapja meg a megrendelő a két új blokkot. A szerződés megteremti a fővállalkozó feletti kontrollt is, hiszen kizárólag a magyar megrendelő folyamatos ellenőrzése alatt valósulhat meg az eszközöknek nemcsak a beépítése, hanem a gyártása is. A felelősség pedig kizárólagosan a fővállalkozót terheli. A dokumentumban szerepel az a kitétel is, hogy a projektnek a befejezésekor meg kell felelnie az alkalmazandó jogszabályokban, szabványokban és minden vonatkozó nemzetközi előírásban, kódexben, iránymutatásban meghatározott valamennyi nukleáris biztosítéki és nukleáris biztonsági követelménynek. Bárminemű hiányosság esetén pedig a fővállalkozó saját költségére és kockázatára köteles a javítást, cserét elvégezni.