Gasztro
Innen tudhatjuk meg, hogy megromlott az étolaj
A levegő hatására idővel megindulnak a termékben az oxidációs folyamatok

Honnan tudhatjuk, hogy egy étolaj megromlott? – vetette fel a kérdést egy közelmúltbeli Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfogyasztással foglalkozó Rizikometer. Mint írták, az olaj eltarthatóságát nagyban befolyásolja a termék fajtája, valamint az is, hogy megfelelően tároljuk-e.
Van, ami csak 2 hónapig áll el
„Az étolajos palackon mindig megtalálható a minőségmegőrzési dátum, ez azonban csak a bontatlan termékre vonatkozik, és arra is csak akkor, ha az olajat fénytől védett, hűvös helyen tárolták” – figyelmeztettek a szakértők. Kitértek azonban arra is, hogy a felbontás utáni eltarthatóság az olaj fajtájától és az előállítás módjától is függ. A hidegen sajtolt olajok – úgymint a lenmag-, a dió- vagy a tökmagolaj – például legfeljebb 2 hónapig állnak el, az olívaolaj ugyanakkor akár másfél évig is megőrzi minőségét.
Ilyen a romlott olaj
A levegő hatására azonban idővel minden olajban megindulnak oxidációs folyamatok, amelyek miatt a termék avasodik, kellemetlen lesz a szaga és az íze. „A romlott olaj felismerése nem nehéz, mivel általában savanykás vagy dohos szaga van. Ha a kinézete, az állaga, az illata vagy az íze eltér a megszokottól, akkor már nem ajánlott elfogyasztani” – mutattak rá a bejegyzésben.
Persze kivétel mindig akad. Az olívaolaj például idővel ugyan kicsapódhat, fátyolossá válhat vagy üledékesedhet, ez mind természetes, és nem utal romlásra. Ha tehát az olaj íze és illata olyan, mint lenni szokott, nyugodtan elfogyasztható.
Ez történik, ha rossz helyen tároljuk a növényi olajakat
Dió-, lenmag-, szőlőmag-, kókusz- és avokádóolaj – csak néhány a manapság annyira népszerű növényi olajok közül. Fontos tudni azonban, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan tároljuk otthon ezeket a ritkábban használt, speciális olajfajtákat, mert meggondolatlanságunk akár az egészségünk is bánhatja – hívta fel a figyelmet a hazipatika.com.