Gasztro
Négy étel, amit tilos az air fryerben sütni
Nagy segítség a konyhában, azonban vannak tabuk

Étel a tésztában
Az olyan receptek, amelyek tésztát használnak köretként, mint például a hal, nem alkalmasak az air fryerben való sütésre.
Az air fryer a gyorsan keringő forró levegő elvén működik. A folyékony tésztának nincs ideje megszilárdulni, mint egy hagyományos, sok olajat használó fritőzben. Ennek eredményeként a tészta egyszerűen átfolyik a rácson.
Lágy sajtfajták
A lágy sajtok (mozzarella, brie, camembert) könnyen olvadnak és könnyen kenhetőek. Legjobb formákban vagy tálban sütni őket (például zöldségekben vagy húsokban).
A kemény sajtok (cheddar, parmezán, holland) ezzel ellentétben nyugdtan elkészíthetőek a készülékben.
Leveles zöldségek
A leveles zöldségek, mint például a spenót, a saláta, a rukkola, a petrezselyem vagy a koriander, nagyon kényesek. Ha air fryerben süti őket további óvintézkedések nélkül, a következők lehetnek a kockázatok:
- gyors száradás – a forró levegő szó szerint percek alatt „megszárítja” a leveleket
- égő – a finom levelek feketévé éghetne vagy akár elszenesedhetnek
- vitaminok és aromavesztés – a magas hőmérséklet elpusztítja azokat az összetevőket, amelyek egészségessé és ízletessé teszik a zöldségeket.
Mit tegyünk helyette:
- a fűszernövényeket a főzés végén vagy sütés után adjuk hozzá díszítésként vagy ízesítőként
— ha „szárított” zöldségeket szeretnénk, akkor jobb, ha hasábburgonyát készítünk (enyhén megkenjük olajjal, és rövid ideig alacsony hőmérsékleten, 50-90 °C-on megsütjük.
Pattogatott kukorica
A legtöbb air fryer nem éri el a pattogatott kukorica megfelelő elkészítéséhez szükséges magas hőmérsékletet. A szemek ráadásul beszorulhatnak a rács kis lyukaiba, ami túlmelegedést vagy akár füstölést is okozhat.
A pattogatott kukorica problémamentes elkészítéséhez légkeveréses fritőzben általában fémtálat vagy speciális, forró levegőhöz alkalmas pattogatott kukorica tartót kell használni.
Légkeveréses fritőzben elkészíthető termékek
Csirkecomb
A csirkecombokat légkeveréses fritőzben is meg lehet sütni, ami nagyon kényelmes, mert belül szaftos, kívül pedig ropogós lesz. Íme néhány tipp:
- Elkészítés – Mossuk meg a csirkecombokat, és töröljük szárazra papírtörlővel. Ízlés szerint dörzsöljük be fűszerekkel, sóval, borssal, fokhagymával vagy páccal.
- Hőmérséklet és idő – Melegítsük elő a légkeveréses fritőzt 180-200 °C-ra. Süssük 20-25 percig, amíg a héja aranybarna és ropogós nem lesz.
- Ha a combok nagyok vagy nagyon kövérek, akkor kissé növelhető az idő 30 percre
- A jobb aroma érdekében meglocsolhatjuk olajjal vagy citromlével.
Lazacfilé
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint a lazac kiváló forrása a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavaknak, fehérjéknek, valamint számos esszenciális vitaminnak és ásványi anyagnak. Sokan azonban nem szeretik a lazacot tűzhelyen főzni a szaga miatt.
Ha a filé bőrös, akkor bőrös felével lefelé süssük meg – így jobban megtartja a formáját. Sütőpapírra vagy légkeveréses grillhez való speciális grillrácsra is tehetjük, hogy ne ragadjon le. Extra ízért citromszeletekkel vagy egy kis vajjal tehetünk a tetejére.
Tojás
Ha egy egyszerű, maceramentes reggelire vágyunk, ami órákig jóllakottságot okoz, érdemes megfontolni a tojás főzését egy forrólevegős fritőzben.
A héjban főtt tojás főzéséhez kövesse az alábbi tippeket:
- Tegyük a tojásokat a légkeveréses fritőz kosarába
- 120-130°C-on süssük 15-17 percig közepesen átsült, 17-20 percig jól átsült esetén
- A végén mindenképpen mártsuk a tojásokat 5 percre hideg vízbe, hogy könnyebben meg lehessen őket hámozni.
Omlett készítéséhez légkeveréses fritőzben a következőkre lesz szükséged:
- Verjük fel a tojásokat, adjunk hozzá tejet, a zöldségeket, a sajtot vagy más hozzávalókat. Öntsük a keveréket hőálló formába vagy muffinformákba
- 160-170°C-on, 10-12 percig süsd
- Ellenőrizze a tészta elkészültségét egy fa nyárssal – ha szárazon jön ki, az omlett elkészült.
Csicseriborsó
Az NIH weboldala szerint a csicseriborsó gazdag rostban, növényi fehérjében és magnéziumban, egy ásványi anyagban, amely fontos szerepet játszik a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.
A sült csicseriborsó tápláló nassolnivaló és salátadísz. Szerencsére gyorsan elkészíthető légkeveréses fritőzben.
Pékség
A légkeveréses grillsütőben sütés ugyanolyan, mint a sütőben. A készülék egy mini légkeveréses sütőhöz hasonlóan működik: forró levegő kering az edény körül, egyenletesen sütve a tésztát.
Fontos, hogy ne töltsük túl a kosarat, a forró levegőnek keringenie kell. Ha a teteje megég, félúton fedjük le alufóliával – figyelmeztet a sports.kz.
Jobb, ha a sütési időt és a hőmérsékletet 10-15%-kal csökkentjük a sütőben megadott recepthez képest, mivel a légkeveréses grill gyorsabban süt.