Gasztro

Négy étel, amit tilos az air fryerben sütni

Nagy segítség a konyhában, azonban vannak tabuk

Az air fryert univerzális konyhai segítőnek tekintik, de nem alkalmas arra, hogy bármit megsüssünk benne. Egyes ételek elveszíthetik az ízüket, megromolhatnak, vagy akár magát a készüléket is károsíthatják .

Négy étel, amit tilos az air fryerben sütni
Az air fryer-ben, azaz a légsütőben készült ételek ropogósak, ízletesek és szaftosok lesznek
Fotó: NorthFoto/© SWNS

Étel a tésztában

Az olyan receptek, amelyek tésztát használnak köretként, mint például a hal, nem alkalmasak az air fryerben való sütésre.

Az air fryer a gyorsan keringő forró levegő elvén működik. A folyékony tésztának nincs ideje megszilárdulni, mint egy hagyományos, sok olajat használó fritőzben. Ennek eredményeként a tészta egyszerűen átfolyik a rácson.

Lágy sajtfajták

A lágy sajtok (mozzarella, brie, camembert) könnyen olvadnak és könnyen kenhetőek. Legjobb formákban vagy tálban sütni őket (például zöldségekben vagy húsokban).

A kemény sajtok (cheddar, parmezán, holland) ezzel ellentétben nyugdtan elkészíthetőek a készülékben.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek, mint például a spenót, a saláta, a rukkola, a petrezselyem vagy a koriander, nagyon kényesek. Ha air fryerben süti őket további óvintézkedések nélkül, a következők lehetnek a kockázatok:

- gyors száradás – a forró levegő szó szerint percek alatt „megszárítja” a leveleket

- égő – a finom levelek feketévé éghetne vagy akár elszenesedhetnek

- vitaminok és aromavesztés – a magas hőmérséklet elpusztítja azokat az összetevőket, amelyek egészségessé és ízletessé teszik a zöldségeket.

Mit tegyünk helyette:

- a fűszernövényeket a főzés végén vagy sütés után adjuk hozzá díszítésként vagy ízesítőként

— ha „szárított” zöldségeket szeretnénk, akkor jobb, ha hasábburgonyát készítünk (enyhén megkenjük olajjal, és rövid ideig alacsony hőmérsékleten, 50-90 °C-on megsütjük.

Pattogatott kukorica

A legtöbb air fryer nem éri el a pattogatott kukorica megfelelő elkészítéséhez szükséges magas hőmérsékletet. A szemek ráadásul beszorulhatnak a rács kis lyukaiba, ami túlmelegedést vagy akár füstölést is okozhat.

A pattogatott kukorica problémamentes elkészítéséhez légkeveréses fritőzben általában fémtálat vagy speciális, forró levegőhöz alkalmas pattogatott kukorica tartót kell használni.

Légkeveréses fritőzben elkészíthető termékek

Csirkecomb

A csirkecombokat légkeveréses fritőzben is meg lehet sütni, ami nagyon kényelmes, mert belül szaftos, kívül pedig ropogós lesz. Íme néhány tipp:

- Elkészítés – Mossuk meg a csirkecombokat, és töröljük szárazra papírtörlővel. Ízlés szerint dörzsöljük be fűszerekkel, sóval, borssal, fokhagymával vagy páccal.

- Hőmérséklet és idő – Melegítsük elő a légkeveréses fritőzt 180-200 °C-ra. Süssük 20-25 percig, amíg a héja aranybarna és ropogós nem lesz.

- Ha a combok nagyok vagy nagyon kövérek, akkor kissé növelhető az idő 30 percre

- A jobb aroma érdekében meglocsolhatjuk olajjal vagy citromlével.

Lazacfilé

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint a lazac kiváló forrása a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavaknak, fehérjéknek, valamint számos esszenciális vitaminnak és ásványi anyagnak. Sokan azonban nem szeretik a lazacot tűzhelyen főzni a szaga miatt.

Ha a filé bőrös, akkor bőrös felével lefelé süssük meg – így jobban megtartja a formáját. Sütőpapírra vagy légkeveréses grillhez való speciális grillrácsra is tehetjük, hogy ne ragadjon le. Extra ízért citromszeletekkel vagy egy kis vajjal tehetünk a tetejére.

Tojás

Ha egy egyszerű, maceramentes reggelire vágyunk, ami órákig jóllakottságot okoz, érdemes megfontolni a tojás főzését egy forrólevegős fritőzben.

A héjban főtt tojás főzéséhez kövesse az alábbi tippeket:

- Tegyük a tojásokat a légkeveréses fritőz kosarába

- 120-130°C-on süssük 15-17 percig közepesen átsült, 17-20 percig jól átsült esetén

- A végén mindenképpen mártsuk a tojásokat 5 percre hideg vízbe, hogy könnyebben meg lehessen őket hámozni.

Omlett készítéséhez légkeveréses fritőzben a következőkre lesz szükséged:

- Verjük fel a tojásokat, adjunk hozzá tejet, a zöldségeket, a sajtot vagy más hozzávalókat. Öntsük a keveréket hőálló formába vagy muffinformákba

- 160-170°C-on, 10-12 percig süsd

- Ellenőrizze a tészta elkészültségét egy fa nyárssal – ha szárazon jön ki, az omlett elkészült.

Csicseriborsó

Az NIH weboldala szerint a csicseriborsó gazdag rostban, növényi fehérjében és magnéziumban, egy ásványi anyagban, amely fontos szerepet játszik a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

A sült csicseriborsó tápláló nassolnivaló és salátadísz. Szerencsére gyorsan elkészíthető légkeveréses fritőzben.

Pékség

A légkeveréses grillsütőben sütés ugyanolyan, mint a sütőben. A készülék egy mini légkeveréses sütőhöz hasonlóan működik: forró levegő kering az edény körül, egyenletesen sütve a tésztát.

Fontos, hogy ne töltsük túl a kosarat, a forró levegőnek keringenie kell. Ha a teteje megég, félúton fedjük le alufóliával – figyelmeztet a sports.kz.

Jobb, ha a sütési időt és a hőmérsékletet 10-15%-kal csökkentjük a sütőben megadott recepthez képest, mivel a légkeveréses grill gyorsabban süt.

Kapcsolódó írásaink