Gasztro

Eltűnhet a süllyesztőben az egyik kedvenc hagyományos magyar ételünk?

Az új generációk egyre válogatósabbak

Egyre inkább világossá válik az Z generáció táplálkozási preferenciája. Úgy fest, a fiatalabbak már nem rajonganak annyira a klasszikus magyar ételekért, és ez bizony kihat a teljes magyar konyhakultúrára.

Eltűnhet a süllyesztőben az egyik kedvenc hagyományos magyar ételünk?
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Kocsonyafesztivál

Miközben a boomerek és az X generáció még jó szívvel kanalazta a töltött káposztát vagy kocsonyát, a mai húszasok, inkább smoothie-t reggeliznek, zabkását esznek, és rendelnek egy színes poke tálat. A Z generáció életmódja és étkezési szokásai is gyökeresen mások.

A Z generáció már nem kedveli a zselés állagú vagy erős ízű ételeket, mint a kocsonya, kenyérpuding, máj hagymával, vagy a konzervek és pástétomok – ezek sokaknak csak a gyerekkori „meg kell enni” emléket jelentik, nem pedig az örömteli étkezést.

A túl egyszerű „falusi” magyar ételek sem túl népszerűek a körükben, így a pásztortarhonya vagy a dödölle se készül már a konyhájukban – írta meg a Baol.

Klasszikusok, amiket köszöni, nem kéri a Z generáció

  • Kocsonya – a zselés állag a legtöbb Z generációsnál egyet jelent a „kösz, nem” érzéssel
  • Halászlé – sok a macera vele, halat meg amúgy is kevesen esznek
  • Sült máj hagymával – túl erős íz, és már az illatával is baj van
  • Rakott kel, rakott karfiol – a főtt káposztás, besameles, zsíros ételeket sokan nehéznek érzik
  • Tüdőpörkölt, pacal – a belsőségeket már a Y generáció is hanyagolta, de most végképp eltűnhetnek
  • Zsíros kenyér hagymával – a boomerek kedvence, de ma már csak retró poén
  • Házi lekvárok és kompótok – a bolti cukormentes verziók kiszorították őket
  • Lebbencsleves, tojásos nokedli uborkasalátával – sok Z generációsnak ezek már „csóró kaják”

Kapcsolódó írásaink