Gasztro

Ez a tíz gyümölcs és zöldség belülről hidratálja a testet

Segítenek elkerülni a kiszáradást, és vitaminokkal, ásványi anyagokkal is ellátják a szervezetet

Nyáron különösen fontos a vízháztartás egyensúlyának fenntartása, és mint kiderült, egyes gyümölcsök és zöldségek még a szokásos víznél is jobban megbirkóznak ezzel a feladattal.

Ez a tíz gyümölcs és zöldség belülről hidratálja a testet
Gyümölcsök és zöldségek, amik nemcsak a folyadékveszteséget pótolják, hanem tápanyagokkal is ellátják a szervezetet
Fotó: AFP/BSIP/Bernard

Jonathan Purtell táplálkozási szakértő megosztja, hogy mely ételek nemcsak segítenek elkerülni a kiszáradást, hanem vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal is ellátják a szervezetet.

Top 10 hidratáló zöldség és gyümölcs

Uborka (96% víz) – gazdag K-vitaminban, káliumban és antioxidánsokban.

Paradicsom (94%) – likopint, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint tartalmaz.

Görögdinnye (92%) – likopint és citrullint tartalmaz, amelyek javítják a vérkeringést.

Eper (92%) – alacsony glikémiás indexű és magas C-vitamin-tartalmú.

Grépfruit (90%) C-vitamin forrás, de kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel.

Sárgadinnye (90%) – béta-karotinban és rostban gazdag.

Őszibarack (88%) – A- és C-vitamint, valamint káliumot tartalmaz.

Áfonya (87%) – segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket.

Ananász (87%) – bromelaint tartalmaz, amely segíti az emésztést.

Málna (87%) – antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag.

Ezek a termékek nemcsak a folyadékveszteséget pótolják, hanem elektrolitokkal és tápanyagokkal is ellátják a szervezetet, ami különösen fontos a meleg időben – írja a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink