Gasztro

A szilva a megmentő

2024-ben az ország egész területén 50-60 ezer tonna termett

Az idén vélhetően a szilva segíti ki a pálinkafőzőket, befőttet, lekvárt eltenni szándékozó háziasszonyokat. Sem kajsziból, sem őszibarackból, cseresznyéből nem termett az idén annyi gyümölcs, hogy könnyen, olcsón hozzáférhettek volna a felhasználók. Nos, a szilva szinte az egész országban megmenekült a tavaszi fagyoktól és július közepétől már érnek is az első, legkoraibb fajták.

A szilva a megmentő
Kezdődhet a lekvárfőzés
Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens

Az igazi szezon most kezdődik, a Csacsansz­­ka rana és Csacsanszka lepotica fajták a leggyakoribb, legkoraibb szilvafélék. Ezek ráadásul szép, nagy és kék hamvas gyümölcsöt teremnek, mely a piacon jó áron adható el. Sőt, aki már próbálta, az tudja, hogy finom befőtt, ecetes szilva és elfogadható minőségű lekvár is főzhető e fajtákból. A szilvafelhozatal, –kínálat ezt követően egészen szeptember végéig biztosított, az egymás után érő fajtáknak köszönhetően.

Az idei árak igen változóak, de remélhetően a július közepi-végi árszint jócskán megcsappant, ugyanis kilóját a piacokon 900-1800 forint között kezdték mérni az árusok. Ez a kajszit, illetve a többi, gyengén termő gyümölcs idei – több ezer forintos – árszintjét idézi még, de reméljük, hogy lesz ez még lejjebb is! Mert szilva van, a Szedd magad!-kertekben 120 és 500 forint közötti árakon lehet hozzájutni a gyümölcshöz. Ez is olyan jel, amely az árak várható mérséklődésére utal.

Tavaly egyébként már július elején, közepén nagy volt a kínálat, mert a gyümölcs 2-2,5 héttel korábban kezdett érni. 2024-ben az ország egész területén 50-60 ezer tonna termett, a gazdálkodók 5,7-5,8 ezer hektárnyi területen foglalkoznak e gyümölccsel. Ennél egyébként a korábbi években kisebb volt a termés, az utóbbi időszakban 45 ezer tonna volt az országos átlag.

A magyar szilvatermés bő fele kisebb-nagyobb piacokon, a kiskereskedelemben és exportpiacokon értékesül friss gyümölcsként. A konzervipar nagyjából 20, a szeszipar 15 százalékot szív fel, és csak 5 százalék körüli mennyiségből lesz fagyasztott vagy aszalt termék – derül ki a szabadfold.hu cikkéből.

Kapcsolódó írásaink