Gasztro

Íme, az új kávétrend

Hűsítő és krémes

Az olaszoknál már szinte minden kávézóban kapni, de szerencsére nem kell odáig elutazzunk, hogy mi is megkóstolhassuk. Mutatjuk, hogyan kell a crema al caffét egyszerűen, otthon elkészíteni!

Íme, az új kávétrend
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Délelőtt capuccino, délután már szigorúan csak eszpresszó. Az olaszok kávézási szokásai eltérőek a miénktől, de azzal senki sem vitatkozik, hogy a kávékészítéshez nagyon értenek. A dolce vita életérzés azonban talán a legjobban abban a desszertnek is beillő kávés-tejszínes csodában van, amit úgy hívnak, hogy crema al caffé, azaz olasz kávékrém.

Az olasz kávékrém titka

Az olasz kávékrémhez mindössze három alapanyag szükséges. Először is főzni kell egy jó erős eszpresszót, maximum 60 ml-t. Szükségünk lesz még 200 ml tejszínre és 2 evőkanál porcukorra. No és persze jó karizomra és egy fél literes műanyag palackra. A hozzávalókat ugyanis a palackban kell összerázni. Mondhatjuk, hogy pofonegyszerű, de még ennek a receptnek is van buktatója. A selymes kávékrém titka abban rejlik, hogy a kávénak és a tejszínnek is jó hidegnek kell lennie. A porcukrot tilos kristálycukorral helyettesíteni, ugyanis az nem oldódik fel az italunkban. A harmadik pedig, amire figyelni kell, hogy ne rázzuk túl a kávékrémet, mert akkor a tejszínből vaj lesz és összeesik az egész.

A kávékrém eredete

Az olaszok az 1800-as évekre vezetik vissza a kávékrém eredetét. A nápolyi háziasszonyok találták ki ezt a receptet, akik a nagy nyári melegben is élvezni akarták az eszpresszójukat. A kávé, a tejszín, és a porcukor összekeverésével alkották meg ezt a hűsítő desszertet. Nagyon hamar a nápolyi éttermek, kávézók alapitalává vált, aztán pedig egész Olaszországban népszerű lett – írja a Mindmegette.

Ha Ön is szeretri a hűsítő desszerteket, akkor ez a kávékrém a kedvenc nyári nassolnivalója lehet. Van benne egy csipetnyi édesség, és élvezheti benne a kávéízt is. Kakaóporral megszórva pedig még mennyeibbé teheti.

Kapcsolódó írásaink