Gasztro

Hihetetlen mire jó a kovászos uborka leve

Aranyat ér

Olcsó, finom és egészséges. Érdemes nyáron rendszeresen elkészíteni ezt a finom házi savanyúságot! De nemcsak a zöldség értékes, a kovászos uborka leve is csodát tesz az egészséggel.

Hihetetlen mire jó a kovászos uborka leve
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/es-cuisine/Sanna Lindberg

Kellőképpen meleg van, az uborka is egyre olcsóbb, itt az ideje kovászolni! Ez a savanyúság nemcsak főételek mellé, de szendvicsekbe is passzol, a kovászos uborka leve pedig egyenesen gyógyír. A fermentálás, vagyis a kovászolás során ugyanis olyan jótékony baktériumok szaporodnak el, melyek többféleképpen támogatják a szervezetet, de az ásványianyag- és vitamintartalma sem elhanyagolható ennek a savanyúságnak.

1. Magas az antioxidáns-tartalma

A szervezetben felszaporodó szabad gyökök többféle problémát okozhatnak, például növelhetik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A kovászos uborka és a leve antioxidánsokban gazdag, fogyasztása segít a szervezetnek, hogy elpusztítsa a szabad gyököket.

2. Jótékonyan hat a vércukorszintre

Kutatások szerint a fermentált ételek egyensúlyban tartják a vércukorszintet, így segítenek a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

3. Erősíti az immunrendszert a kovászos uborka leve

A benne található jótékony baktériumok helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, vagyis segítenek abban, hogy a jó baktériumok elszaporodjanak. A bélflóránk az immunrendszerünk működésére is hatással van, így a kovászos uborka levének rendszeres fogyasztása segít, hogy kevésbé legyünk fogékonyak a fertőzésekre, és könnyebben legyőzzük a betegségeket.

4. Felgyorsítja az anyagcserét

Alapból érdemes a diéta alatt kovászos uborkát fogyasztani, hiszen alig van kalóriatartalma, de emellett, ha rendszeresen kortyolgat a levéből, felgyorsul az anyagcsere, így nemcsak a szervezet megtisztításában segít, de a fogyásban is.

5. Megelőzi az izomlázat

A kovászos uborka leve olyan gyulladáscsökkentő és görcsoldó anyagokat tartalmaz, melyek segítenek megelőzni az izomlázat és az izomfájdalmat. Edzés után igyunk meg egy fél decivel, másnap kevésbé fognak sajogni az izmaink. Fontos, hogy túl sokat ne igyunk, ne legyen túl magas a sóbevitel.

Kapcsolódó írásaink