Gasztro

Ezeket az ételeket ne fagyassza le!

Az élelmiszerek lefagyasztása a legegyszerűbb módja annak, hogy meghosszabbítsuk eltarthatóságukat. És bár a legtöbb étel fagyasztható, de az állaguk és ízük esetleges megváltozása miatt sokukat nem érdemes.

Ezeket az ételeket ne fagyassza le!
Vannak olyan ételek, amelyeknek nagyon nem tesz jót, ha betesszük a mélyhűtőbe.
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Sven Simon/Frank Hoermann

Az amerikai Institute of Culinary Education vezető szakács-oktatója összeszedte azokat az élelmiszereket, amelyeknek nagyon nem tesz jót, ha fagyasztjuk, legalábbis a megfelelő előkészületek nélkül - derül ki az Origo cikkéből.

Ezeknek az ételeknek nagyon nem tesz jót ha fagyasztjuk:

Zöld levelek és fűszernövények

A friss zöldeket, mint például a spenótot és a salátát nem érdemes lefagyasztani, mert a kiolvasztást követően a levelek pépesek és nyálkásak lesznek. Sőt az olyan fűszernövényeket is, mint a petrezselyem, a koriander, a bazsalikom, a menta vagy a kapor mélyhűtés előtt érdemes blansírozni. Az eljárás után ugyanis azok az enzimek, amelyek a zöldek romlását okoznák, deaktiválódnak. A blansírozás egy rövid hőkezelést jelent, amely során az alapanyagokat először forraljuk, majd hirtelen, rövid időre jeges vízbe mártjuk.

Emellett a fűszernövények úgy is fagyaszthatók, ha olajjal, például olívaolajjal bevonjuk azokat. Ehhez aprítsa fel a fűszernövényeket, vagy turmixolja azokat, majd adagolja egy jégkockatartóba, öntse le olajjal, és így tegye a mélyhűtőbe.

Magas víztartalmú élelmiszerek

Bár a leves gyümölcsök és zöldségek lefagyaszthatók, a felengedés után megváltozik az állaguk, és pépessé válnak. Önmagukban tehát nem lesznek finomak, ellenben nyugodtan felhasználhatóak olyan ételek készítésekor, ahol az eredeti állaguk nem számít, például paradicsomszószban vagy gyümölcsturmixokban.

Egész tojás

A héjas tojásokat nem szabad lefagyasztani, mivel a sárgájuk „sűrű és szirupos”, vagyis ehetetlen lesz. Ráadásul a tojás térfogata a fagyasztástól megnőhet, így a mélyhűtőbe téve könnyen szétrepedhet a héja, sőt akár fel is robbanhat. Így mielőtt lefagyasztaná, mindig távolítsa el a héját, és üsse bele egy mélyhűtést tűrő tároló edénybe vagy zacskóba.

Lágy sajtok

A magasabb nedvességtartalmú lágy sajtok, mint például a ricotta és a brie a mélyhűtőbe téve hajlamosak a szétválásra, és az állaguk megváltoztatására. A kemény sajtok, mint a parmezán vagy a gouda ebből a szempontból biztonságosabbak.

Kapcsolódó írásaink