Gasztro

Mitől marad szép a porcukor a süteményeken?

A szóráshoz és a mázakhoz is ugyanaz az összetevő kell

Hol hamarabb, hol később megolvad a porcukor a süteményeken, és betonszerű lerakódást képez vagy szigeteket alkot, ha nem teszünk semmit ellene. De mi kellene ahhoz, hogy olyan szép maradjon a porcukorral megszórt süteményünk, mint a cukrászdákban? Erről ír a Vidék íze.

Mitől marad szép a porcukor a süteményeken?
A porcukorral meghintett sütemény tökéletes tálalása
Fotó: Connect Images via AFP/Brett Stevens

A legegyszerűbb, ha kivárjuk, amíg a sütemény kihűl, és utána szórjuk meg a porcukorral. Előfordul azonban, hogy erre nincs idő. Ha igazán szépen és tökéletesen szeretnénk tálalni a porcukorral meghintett süteményt, a legjobb, ha kukoricakeményítőt adunk a porcukorhoz.

A kukoricakeményítőt gyakran használják sűrítőként és csomósodásgátlóként. Higroszkópos anyag, azaz képes arra, hogy begyűjtse és megkösse a nedvességet, így a porcukor könnyed, szemcsés marad. A kukoricakeményítő egyébként javítja a cukormázak állagát is: anélkül sűrít, hogy a végeredmény íze megváltozna, miközben simává és selymessé teszi a mázat, és növeli az eltarthatóságát.

Annak érdekében, hogy a porcukor ne olvadjon meg, adjunk 1 csésze porcukorhoz 2-3 teáskanál kukoricakeményítőt. Ha szép cukormázra vágyunk, akkor használjunk kukoricakeményítőt tartalmazó porcukrot, vagy adjunk kukoricakeményítőt közvetlenül a cukormázhoz.

Kapcsolódó írásaink