Gasztro

Ismertté vált, hogy hol romlik meg a méz a leggyorsabban

Sokak számára meglepő lehet a tapasztalat

A méz egy egyedülálló termék, szinte korlátlan eltarthatósági idővel. Idővel azonban mégis kandírozódik, elveszítve az íz és az aroma intenzitását – írja a Sports.kz az Edimdoma.ru-ra hivatkozva.

Ismertté vált, hogy hol romlik meg a méz a leggyorsabban
A méz alacsony hőmérsékleten kristályosodik
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Sokan úgy gondolják, szerencsésebb az üveget a hűtőszekrénybe tenni. A válasz egyértelmű: nem ajánlott a mézet hűtőszekrényben tárolni. Az összeférhetetlenség fő oka a termék azon képessége, hogy alacsony hőmérsékleten kristályosodjon.

Ez egy természetes folyamat, amely nem befolyásolja a méz minőségét, de kevésbé kényelmessé teszi a használatát. Egyszerű: a kristályosodott méz sűrűbbé válik.

Általánosságban elmondható, hogy a méz természetes antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten nem romlik meg. A legjobb hely erre egy száraz, hűvös és sötét szekrény lenne. A tárolás optimális hőmérséklete körülbelül 18-20°C.

Ezenkívül ne feledkezzünk meg a megfelelő tartályról sem: a mézhez csak vastag falú, lezárt tartályokat használjon. Célszerű üveget venni, nem műanyagot.

Kapcsolódó írásaink