Gasztro

Ne dobjuk ki a húsvétról megmaradt tojást!

Itt van három kreatív recept

Mutatunk néhány ízletes maradékmentő receptet húsvétra, hogy semmi ne vesszen kárba. Ha már Ön is unja a szimpla főtt tojásos szendvicset, itt az ideje bevetni néhány izgalmas, mégis pofonegyszerű alternatívát.

Ne dobjuk ki a húsvétról megmaradt tojást!
Mindig jól indul a reggel a tojás különböző elkészítési módjaival
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Turiot/Roulier

A főtt tojás az egyik legszerényebb maradék a világon – csendben lapul a hűtőben, nem romlik meg gyorsan, mégis mindennap egyre nagyobb bűntudattal nézünk rá. Mintha csak azt suttogná: „Most komolyan, már megint rám csuktad az ajtót?” Pedig egy kis kreativitással igazi gasztroélmény lehet belőle.

A főtt tojás ezerarcú alapanyag: krémes, laktató, jól fűszerezhető, és szinte bármibe belecsempészhető. Ebben a cikkben három olyan receptet mutatunk, ami segít megmenteni a maradékokat – és közben új kedvencekké is válhatnak.

Három ínycsiklandó recept a megmaradt főtt tojások megmentésére

Tojásos curry fűszeres paradicsomszószban

Hozzávalók

  • 4 db főtt tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál friss reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál curry por
  • 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1/4 teáskanál chilipehely vagy őrölt chili
  • 400 g darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
  • 100 ml kókusztej vagy víz (ízlés szerint: krémesebb vagy könnyebb verzióhoz)
  • só, bors ízlés szerint
  • friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítése

  1. Hámozza meg a főtt tojásokat, és egy éles késsel hosszában vágja félbe és tegye félre – de ha szeretné, egészben is felhasználhatja őket.
  2. Egy serpenyőben melegítse fel az olajat közepes lángon. Adja hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsa 4-5 percig, amíg üveges és enyhén aranybarna lesz.
  3. Adja hozzá a fokhagymát, gyömbért, majd a fűszereket: curry por, kurkuma, kömény, chili. Kevergesse 1 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.
  4. Öntse hozzá a darabolt paradicsomot és a kókusztejet vagy a vizet. Sózza, borsozza, és főzze közepes lángon 10-15 percig, amíg sűrű szószt nem kap.
  5. Tegye bele a tojásokat a szószba, és óvatosan forgassa meg, hogy mindenhol bevonja őket a szósz. Főzze további 3-4 percig.
  6. Tálaláskor szórja meg friss korianderrel vagy petrezselyemmel.

Tipp

Tálalja puhára főtt jázmin- vagy basmati rizzsel, vagy naan kenyérrel, pitával. Ha szereti az extra ízeket, egy kis lime-lével is megcsepegtetheti a tetejét.

Japán tojásos szendvics (Tamago Sando)

Hozzávalók

  • 4 db főtt tojás
  • 2 evőkanál japán majonéz (vagy sima, jó minőségű majonéz)
  • 1 teáskanál tejszín vagy tej (opcionális, a krémesebb állagért)
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 szelet puha fehér kenyér (héj nélkül a klasszikus változathoz)

Elkészítése

  1. A főtt tojásokat hámozza meg. Két tojást villával törje össze finomra, a másik kettőt vágja durvábbra – így krémes, de textúrában gazdag lesz a töltelék.
  2. Keverje össze a tojást a majonézzel és a tejszínnel/tejjel, ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal.
  3. A kenyérszeletek héját vágja le –, ha klasszikus „sando” stílust szeretne.
  4. Kenje rá a tojásos krémet az egyik szeletre, majd borítsa be a másikkal.
  5. Óvatosan nyomja össze, és vágja ketté átlósan vagy középen.
  6. Tálaláskor díszítheti egy kevés extra majonézzel vagy aprított snidlinggel.

Tipp

A japán majonéz (pl. Kewpie) kissé savanykásabb és gazdagabb ízű, de sima majonézzel is működik. Ha extra autentikus hatást szeretne, tálalja bento-stílusban egy kis salátával vagy gyümölccsel – írja a Life.

Villámgyors tojásropogós

Hozzávalók

  • 4 db főtt tojás
  • 1 nyers tojás
  • 1/2 csésze reszelt sajt (pl. trappista, cheddar vagy gouda)
  • 2 evőkanál finomra vágott újhagyma vagy snidling
  • 1-2 evőkanál liszt (vagy zsemlemorzsa, ha ropogósabb textúrát szeretne)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 csipet fokhagymapor
  • olaj a sütéshez

Elkészítése

  1. A főtt tojásokat törje össze egy villával, vagy vágja össze késsel apró darabokra.
  2. Adja hozzá a reszelt sajtot, az aprított újhagymát, a lisztet, a nyers tojást, és fűszerezze sóval, borssal, fokhagymaporral.
  3. Keverje össze a masszát, amíg formázható állagot nem kap (ha túl lágy, adjon hozzá még egy kis lisztet).
  4. Formázza belőle kis lepénykéket vagy gombócokat.
  5. Egy serpenyőben melegítsen olajat közepes lángon, majd süsse aranybarnára a fasírtokat oldalanként kb. 2-3 perc alatt.
  6. Papírtörlőn csepegtesse le, majd tálalja frissen, melegen.

Tipp

Tálalhatja mártogatóssal (joghurtos-fokhagymás- vagy chiliszósz), friss salátával vagy akár reggelire, pirított kenyér mellé.

Kapcsolódó írásaink