Gasztro
Ne dobjuk ki a húsvétról megmaradt tojást!
Itt van három kreatív recept

A főtt tojás az egyik legszerényebb maradék a világon – csendben lapul a hűtőben, nem romlik meg gyorsan, mégis mindennap egyre nagyobb bűntudattal nézünk rá. Mintha csak azt suttogná: „Most komolyan, már megint rám csuktad az ajtót?” Pedig egy kis kreativitással igazi gasztroélmény lehet belőle.
A főtt tojás ezerarcú alapanyag: krémes, laktató, jól fűszerezhető, és szinte bármibe belecsempészhető. Ebben a cikkben három olyan receptet mutatunk, ami segít megmenteni a maradékokat – és közben új kedvencekké is válhatnak.
Három ínycsiklandó recept a megmaradt főtt tojások megmentésére
Tojásos curry fűszeres paradicsomszószban
Hozzávalók
- 4 db főtt tojás
- 1 evőkanál olaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál friss reszelt gyömbér
- 1 teáskanál curry por
- 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/4 teáskanál chilipehely vagy őrölt chili
- 400 g darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
- 100 ml kókusztej vagy víz (ízlés szerint: krémesebb vagy könnyebb verzióhoz)
- só, bors ízlés szerint
- friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítése
- Hámozza meg a főtt tojásokat, és egy éles késsel hosszában vágja félbe és tegye félre – de ha szeretné, egészben is felhasználhatja őket.
- Egy serpenyőben melegítse fel az olajat közepes lángon. Adja hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsa 4-5 percig, amíg üveges és enyhén aranybarna lesz.
- Adja hozzá a fokhagymát, gyömbért, majd a fűszereket: curry por, kurkuma, kömény, chili. Kevergesse 1 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.
- Öntse hozzá a darabolt paradicsomot és a kókusztejet vagy a vizet. Sózza, borsozza, és főzze közepes lángon 10-15 percig, amíg sűrű szószt nem kap.
- Tegye bele a tojásokat a szószba, és óvatosan forgassa meg, hogy mindenhol bevonja őket a szósz. Főzze további 3-4 percig.
- Tálaláskor szórja meg friss korianderrel vagy petrezselyemmel.
Tipp
Tálalja puhára főtt jázmin- vagy basmati rizzsel, vagy naan kenyérrel, pitával. Ha szereti az extra ízeket, egy kis lime-lével is megcsepegtetheti a tetejét.
Japán tojásos szendvics (Tamago Sando)
Hozzávalók
- 4 db főtt tojás
- 2 evőkanál japán majonéz (vagy sima, jó minőségű majonéz)
- 1 teáskanál tejszín vagy tej (opcionális, a krémesebb állagért)
- só, bors ízlés szerint
- 4 szelet puha fehér kenyér (héj nélkül a klasszikus változathoz)
Elkészítése
- A főtt tojásokat hámozza meg. Két tojást villával törje össze finomra, a másik kettőt vágja durvábbra – így krémes, de textúrában gazdag lesz a töltelék.
- Keverje össze a tojást a majonézzel és a tejszínnel/tejjel, ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal.
- A kenyérszeletek héját vágja le –, ha klasszikus „sando” stílust szeretne.
- Kenje rá a tojásos krémet az egyik szeletre, majd borítsa be a másikkal.
- Óvatosan nyomja össze, és vágja ketté átlósan vagy középen.
- Tálaláskor díszítheti egy kevés extra majonézzel vagy aprított snidlinggel.
Tipp
A japán majonéz (pl. Kewpie) kissé savanykásabb és gazdagabb ízű, de sima majonézzel is működik. Ha extra autentikus hatást szeretne, tálalja bento-stílusban egy kis salátával vagy gyümölccsel – írja a Life.
Villámgyors tojásropogós
Hozzávalók
- 4 db főtt tojás
- 1 nyers tojás
- 1/2 csésze reszelt sajt (pl. trappista, cheddar vagy gouda)
- 2 evőkanál finomra vágott újhagyma vagy snidling
- 1-2 evőkanál liszt (vagy zsemlemorzsa, ha ropogósabb textúrát szeretne)
- só, bors ízlés szerint
- 1 csipet fokhagymapor
- olaj a sütéshez
Elkészítése
- A főtt tojásokat törje össze egy villával, vagy vágja össze késsel apró darabokra.
- Adja hozzá a reszelt sajtot, az aprított újhagymát, a lisztet, a nyers tojást, és fűszerezze sóval, borssal, fokhagymaporral.
- Keverje össze a masszát, amíg formázható állagot nem kap (ha túl lágy, adjon hozzá még egy kis lisztet).
- Formázza belőle kis lepénykéket vagy gombócokat.
- Egy serpenyőben melegítsen olajat közepes lángon, majd süsse aranybarnára a fasírtokat oldalanként kb. 2-3 perc alatt.
- Papírtörlőn csepegtesse le, majd tálalja frissen, melegen.
Tipp
Tálalhatja mártogatóssal (joghurtos-fokhagymás- vagy chiliszósz), friss salátával vagy akár reggelire, pirított kenyér mellé.