Gasztro
Három sonkamentő recept húsvét utánra
Nem a sonkás szendvics az egyetlen opció

Ugye ismerős a kép: az ünnep lecsengett, a vendégek elmentek, a hűtő pedig még mindig telis-tele van húsvéti sonkával. Az első nap még lelkesen esszük, aztán kicsit már nyögve-nyelve, majd jön a „rá sem tudok nézni” fázis. Ne hagyja, hogy a finom húsvéti sonka unalmas szendvics hozzávalóvá silányuljon! Egy kis kreativitással csodás új ételeket varázsolhat belőle. Ezek a receptek gyorsak, egyszerűek, és garantáltan nem lesz belőlük maradék a tányéron – írja a Life.
Három ínycsiklandó recept a maradék húsvéti sonka megmentésére
Sonkás tésztasaláta
Hozzávalók
- 25 dkg tészta (pl. penne, fusilli vagy orsó)
- 20 dkg főtt sonka, kockákra vágva
- 10 dkg reszelt sajt vagy sajtkockák (pl. trappista, gouda, cheddar)
- 1 kis doboz konzerv kukorica
- 1 kisebb kígyóuborka vagy pár csemegeuborka, felkockázva
- 3–4 evőkanál tejföl
- 1–2 evőkanál majonéz
- 1 teáskanál mustár
- só, bors ízlés szerint
- friss petrezselyem vagy snidling a tetejére (opcionális)
Elkészítése
- Főzze meg a tésztát sós vízben, majd szűrje le és hagyja kihűlni.
- Egy nagy tálban keverje össze a sonkát, sajtot, kukoricát, uborkát és a kihűlt tésztát.
- Egy kis tálkában keverje össze a tejfölt, majonézt és mustárt, majd ízesítse sóval, borssal.
- Öntsön rá az öntetet a tésztás keverékre, és alaposan forgassa össze.
- Díszítse friss zöldfűszerrel, és hűtse be tálalás előtt legalább 30 percre, hogy összeérjenek az ízek.
Sonkás tojásmuffin
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 1 dl tej
- 10–15 dkg főtt vagy sült sonka, felkockázva
- 10 dkg reszelt sajt (pl. trappista, cheddar)
- 1 szál újhagyma vagy kevés snidling (opcionális)
- 1 kisebb kaliforniai paprika vagy cukkini, apró kockákra vágva (opcionális)
- só, bors ízlés szerint
- kevés olaj vagy vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése
- Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra.
- Egy nagyobb tálban verje fel a tojásokat a tejjel, sóval és borssal.
- Keverje hozzá a felkockázott sonkát, reszelt sajtot, zöldségeket és az újhagymát.
- Kenje ki a muffinforma mélyedéseit olajjal vagy vajjal (vagy használjon szilikon formát/papír kapszlit).
- Oszlassa el a keveréket egyenlően a formákba (kb. háromnegyedig töltse).
- Süsse 18–20 percig, amíg a tojás megdermed, és a muffinok aranyszínűre sülnek.
Sonkás-sajtos csiga leveles tésztából
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 15–20 dkg főtt vagy sült sonka, apróra vágva
- 10–15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda, cheddar vagy ezek keveréke)
- 1–2 evőkanál mustár vagy natúr krémsajt (ízlés szerint)
- 1 tojás a lekenéshez
Elkészítése
- Terítse ki a leveles tésztát, és kenje meg vékonyan mustárral vagy krémsajttal.
- Szórja rá a felaprított sonkát és a reszelt sajtot egyenletesen.
- Szorosan tekerje fel a hosszabbik oldalánál fogva, mint egy bejglit.
- Éles késsel vágja kb. 1,5–2 cm vastag szeletekre.
- Helyezze a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kenje meg a tetejüket felvert tojással.
- Süsse előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 15–18 percig, amíg szépen megpirulnak.