Gasztro

Három sonkamentő recept húsvét utánra

Nem a sonkás szendvics az egyetlen opció

Bár a húsvét elmúlt, a sonka még mindig nem akar elfogyni? Mutatunk három fogást, ami egyszerű és nagyszerű, hogy új életre keljen a sonka.

Három sonkamentő recept húsvét utánra
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

Ugye ismerős a kép: az ünnep lecsengett, a vendégek elmentek, a hűtő pedig még mindig telis-tele van húsvéti sonkával. Az első nap még lelkesen esszük, aztán kicsit már nyögve-nyelve, majd jön a „rá sem tudok nézni” fázis. Ne hagyja, hogy a finom húsvéti sonka unalmas szendvics hozzávalóvá silányuljon! Egy kis kreativitással csodás új ételeket varázsolhat belőle. Ezek a receptek gyorsak, egyszerűek, és garantáltan nem lesz belőlük maradék a tányéron – írja a Life.

Három ínycsiklandó recept a maradék húsvéti sonka megmentésére

Sonkás tésztasaláta

Hozzávalók

  • 25 dkg tészta (pl. penne, fusilli vagy orsó)
  • 20 dkg főtt sonka, kockákra vágva
  • 10 dkg reszelt sajt vagy sajtkockák (pl. trappista, gouda, cheddar)
  • 1 kis doboz konzerv kukorica
  • 1 kisebb kígyóuborka vagy pár csemegeuborka, felkockázva
  • 3–4 evőkanál tejföl
  • 1–2 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem vagy snidling a tetejére (opcionális)

Elkészítése

  1. Főzze meg a tésztát sós vízben, majd szűrje le és hagyja kihűlni.
  2. Egy nagy tálban keverje össze a sonkát, sajtot, kukoricát, uborkát és a kihűlt tésztát.
  3. Egy kis tálkában keverje össze a tejfölt, majonézt és mustárt, majd ízesítse sóval, borssal.
  4. Öntsön rá az öntetet a tésztás keverékre, és alaposan forgassa össze.
  5. Díszítse friss zöldfűszerrel, és hűtse be tálalás előtt legalább 30 percre, hogy összeérjenek az ízek.

Sonkás tojásmuffin

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 1 dl tej
  • 10–15 dkg főtt vagy sült sonka, felkockázva
  • 10 dkg reszelt sajt (pl. trappista, cheddar)
  • 1 szál újhagyma vagy kevés snidling (opcionális)
  • 1 kisebb kaliforniai paprika vagy cukkini, apró kockákra vágva (opcionális)
  • só, bors ízlés szerint
  • kevés olaj vagy vaj a forma kikenéséhez

Elkészítése

  1. Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Egy nagyobb tálban verje fel a tojásokat a tejjel, sóval és borssal.
  3. Keverje hozzá a felkockázott sonkát, reszelt sajtot, zöldségeket és az újhagymát.
  4. Kenje ki a muffinforma mélyedéseit olajjal vagy vajjal (vagy használjon szilikon formát/papír kapszlit).
  5. Oszlassa el a keveréket egyenlően a formákba (kb. háromnegyedig töltse).
  6. Süsse 18–20 percig, amíg a tojás megdermed, és a muffinok aranyszínűre sülnek.

Sonkás-sajtos csiga leveles tésztából

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15–20 dkg főtt vagy sült sonka, apróra vágva
  • 10–15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda, cheddar vagy ezek keveréke)
  • 1–2 evőkanál mustár vagy natúr krémsajt (ízlés szerint)
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítése

  1. Terítse ki a leveles tésztát, és kenje meg vékonyan mustárral vagy krémsajttal.
  2. Szórja rá a felaprított sonkát és a reszelt sajtot egyenletesen.
  3. Szorosan tekerje fel a hosszabbik oldalánál fogva, mint egy bejglit.
  4. Éles késsel vágja kb. 1,5–2 cm vastag szeletekre.
  5. Helyezze a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kenje meg a tetejüket felvert tojással.
  6. Süsse előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 15–18 percig, amíg szépen megpirulnak.

Kapcsolódó írásaink