Gasztro

Így ismerheti fel a friss spárgát

A közkedvelt zöldség vásárlásakor könnyű mellényúlni

Ismét beköszöntött a spárgaszezon. A különleges zöldség sokak körében nagy népszerűségnek örvend, ugyanakkor sokszor gondot okozhat frissességének felismerése. Íme néhány trükk, hogy nehogy mellényúljunk, valamint pár nagyszerű receptötlet – olvashatjuk a Focus Online oldalán.

Így ismerheti fel a friss spárgát
Egyszerű és egészséges ételeket készíthetünk spárgából
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Ez a föld felett termő növénykülönlegesség hámozás nélkül is fogyasztható, így ideális alapanyaga lehet gyors, egyszerűen elkészíthető tavaszi ételeknek.

A friss spárgát két egyszerű módszer segítségével ismerheti fel

A friss zöldségköteg kissé nyikorog, ha megnyomogatjuk, illetve fontos a végeit is ellenőrizni, ugyanis annak fássága könnyen észrevehető.

A fehér spárga esetében alkalmazhatjuk az ún. körömpróbát, azaz ha a héját nehézség nélkül meg tudjuk karcolni, akkor friss árura bukkantunk, ha ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, akkor gyorsan álljunk odébb.

Hogyan kell helyesen tárolni a spárgát és meddig tartható el?

A tárolás a fajtától függ. A fehér spárgát nedves ruhába csomagolva, szellős helyen tartsuk, míg a zöld spárga – frissessége – meghálálja, ha egy pohár vízbe állítjuk. Hűtőszekrényben körülbelül négy napig áll el a zöldség, viszont ha tovább szeretnénk tartogatni, akkor nyugodtan le is fagyaszthatjuk.

Kapcsolódó írásaink