Gasztro

Útmutató a tökéletes főtt és lágy tojáshoz húsvétra

Tippek és tanácsok

A húsvét sokunk számára a friss kalácsot, sonkát és természetesen a rengeteg tojást jelenti. De a tojás tökéletes főzésének ismerete olyan életkészség, amelyet minden konyhatündérnek érdemes a tarsolyában tudni. Az egyszerű főtt tojás elkészítése pofon egyszerűnek tűnhet, de a különbség a selymes, lágy sárgájú és a porhanyós, túlfőtt közti különbség a technikában rejlik. Íme egy útmutató a tökéletes lágy és kemény főtt tojások elsajátításához.

Útmutató a tökéletes főtt és lágy tojáshoz húsvétra
A húsvét elmaradhatatlan étele a főtt tojás
Fotó: AFP/Phanie/GARO

Az alapok: Kezdje ezekkel a tippekkel

Mielőtt rátérnénk az időzítésre, íme néhány alapvető tipp, amelyek mind a lágy, mind a keménytojásra vonatkoznak:

Használjon régebbi tojásokat: a kissé idősebb (kb. 7-10 napos) tojásokat könnyebb meghámozni, mint a szuperfrisseket.

A szobahőmérséklet jobb: hagyja 10-15 percig állni a tojást, mielőtt a víz felforr, hogy csökkentse a repedést és biztosítsa az egyenletes főzést.

Használjon egy kanál ecetet vagy sót a vízben: ez segíthet, ha a tojás megreped, és könnyebben hámozható meg.

Sokkolja őket: a forralás után közvetlenül egy jeges vízfürdő leállítja a tovább főzést, és segít a héj szétválasztásában.

A tökéletes, elegáns lágy tojás elkészítése

A puhára főtt tojásnak van egy fehérje és egy folyós vagy enyhén lekváros sárgája.

Tökéletesek reggeli pirítósnak, vagy salátákhoz, levesek vagy tészták gazdag feltéteként.

Így készítsünk tökéletes lágy főtt tojást:

1. Forraljunk fel egy fazék vizet enyhén.

2. Óvatosan engedje bele a tojásokat egy lyukas kanál segítségével.

3. Forraljuk 6-7 percig:

– 6 perc: nagyon folyós sárgája, 7 perc: lekváros, pudingszerű sárgája.

4. Vegye ki, és azonnal tegye jeges fürdőbe 1-2 percre.

Óvatosan meghámozzuk és melegen tálaljuk.

Pro tipp: Ha a tojást (folyós középpel) szeletelve szeretné megjeleníteni, használjon nedves kést a tiszta vágásokhoz.

A klasszikus, főtt, keménytojás elkészítése

A keménytojás tökéletes ördögtojásnak, tojássalátának vagy gyors fehérjefalatnak. A cél egy teljesen megkötött sárgája, amely még mindig nedves – de nem száraz és zöld gyűrűs.

Így készítsünk tökéletes keménytojást:

1. Tegye a tojásokat egy kis fazékba, és fedje le egy centiméternyire hideg vízzel.

2. Közepes-magas lángon felforraljuk.

3. Ha felforrt, fedővel lefedjük, lekapcsoljuk a tüzet és hagyjuk állni.

4. Hagyja állni 9-12 percig:

– 9 perc: kemény fehér és élénksárga középső

– 10–11 perc: teljesen megkötött, de még puha.

– 12 perc: nagyon kemény, jó reszelni.

5. Azonnal vigye át jeges vízfürdőbe legalább 5 percre.

6. Óvatosan koppintsa a pultra a hámozáshoz.

Így kerülje el a zöldülést: A sárgáját körülvevő kénes árnyalat azt jelenti, hogy túlfőtt vagy túl lassan hűlt le.

Tippek a könnyű hámozáshoz

A tojások hámozása frusztráló lehet, de ezekkel a trükkökkel nem:

– Törje össze körbe a tojást, és görgesse a tenyere alatt.

– Hámozza meg folyó víz alatt vagy egy tál vízben, hogy megkönnyítse a héj szétválasztását.

– A meghámozott tojásokat légmentesen záródó edényben tárolja nedves papírtörlővel, hogy nedves maradjon.

Tárolás

Hámozatlan: hűtőben körülbelül egy hétig eláll.

Hámozott: 3-4 napon belül fogyassza el. Tartsa zárt edényben, hogy elkerülje a kiszáradást vagy a hűtőszagok felszívódását.

Kapcsolódó írásaink