Gasztro
Útmutató a tökéletes főtt és lágy tojáshoz húsvétra
Tippek és tanácsok

Az alapok: Kezdje ezekkel a tippekkel
Mielőtt rátérnénk az időzítésre, íme néhány alapvető tipp, amelyek mind a lágy, mind a keménytojásra vonatkoznak:
Használjon régebbi tojásokat: a kissé idősebb (kb. 7-10 napos) tojásokat könnyebb meghámozni, mint a szuperfrisseket.
A szobahőmérséklet jobb: hagyja 10-15 percig állni a tojást, mielőtt a víz felforr, hogy csökkentse a repedést és biztosítsa az egyenletes főzést.
Használjon egy kanál ecetet vagy sót a vízben: ez segíthet, ha a tojás megreped, és könnyebben hámozható meg.
Sokkolja őket: a forralás után közvetlenül egy jeges vízfürdő leállítja a tovább főzést, és segít a héj szétválasztásában.
A tökéletes, elegáns lágy tojás elkészítése
A puhára főtt tojásnak van egy fehérje és egy folyós vagy enyhén lekváros sárgája.
Tökéletesek reggeli pirítósnak, vagy salátákhoz, levesek vagy tészták gazdag feltéteként.
Így készítsünk tökéletes lágy főtt tojást:
1. Forraljunk fel egy fazék vizet enyhén.
2. Óvatosan engedje bele a tojásokat egy lyukas kanál segítségével.
3. Forraljuk 6-7 percig:
– 6 perc: nagyon folyós sárgája, 7 perc: lekváros, pudingszerű sárgája.
4. Vegye ki, és azonnal tegye jeges fürdőbe 1-2 percre.
Óvatosan meghámozzuk és melegen tálaljuk.
Pro tipp: Ha a tojást (folyós középpel) szeletelve szeretné megjeleníteni, használjon nedves kést a tiszta vágásokhoz.
A klasszikus, főtt, keménytojás elkészítése
A keménytojás tökéletes ördögtojásnak, tojássalátának vagy gyors fehérjefalatnak. A cél egy teljesen megkötött sárgája, amely még mindig nedves – de nem száraz és zöld gyűrűs.
Így készítsünk tökéletes keménytojást:
1. Tegye a tojásokat egy kis fazékba, és fedje le egy centiméternyire hideg vízzel.
2. Közepes-magas lángon felforraljuk.
3. Ha felforrt, fedővel lefedjük, lekapcsoljuk a tüzet és hagyjuk állni.
4. Hagyja állni 9-12 percig:
– 9 perc: kemény fehér és élénksárga középső
– 10–11 perc: teljesen megkötött, de még puha.
– 12 perc: nagyon kemény, jó reszelni.
5. Azonnal vigye át jeges vízfürdőbe legalább 5 percre.
6. Óvatosan koppintsa a pultra a hámozáshoz.
Így kerülje el a zöldülést: A sárgáját körülvevő kénes árnyalat azt jelenti, hogy túlfőtt vagy túl lassan hűlt le.
Tippek a könnyű hámozáshoz
A tojások hámozása frusztráló lehet, de ezekkel a trükkökkel nem:
– Törje össze körbe a tojást, és görgesse a tenyere alatt.
– Hámozza meg folyó víz alatt vagy egy tál vízben, hogy megkönnyítse a héj szétválasztását.
– A meghámozott tojásokat légmentesen záródó edényben tárolja nedves papírtörlővel, hogy nedves maradjon.
Tárolás
Hámozatlan: hűtőben körülbelül egy hétig eláll.
Hámozott: 3-4 napon belül fogyassza el. Tartsa zárt edényben, hogy elkerülje a kiszáradást vagy a hűtőszagok felszívódását.