Gasztro
Egy nemzeti étel, ami véd a stroke és a rák ellen
Magas az E-, A-, K- és B12-vitamin-szintje

Sokan viszolyognak attól, hogy megkóstolják a csigahúst. Ma már számtalan üzletben megvehetjük mirelit formában, és az interneten rengeteg elkészítési mód közül válogathatunk. Kevesen tudják, de nem csak különleges, egészséges is.
Miközben a csigák fehérjében gazdagok, fantasztikus forrása a vasnak, a kalciumnak, az A-vitaminnak és egy sor más alapvető ásványi anyagnak is. Segíti az immunrendszert és a szemet, amelyet az A-vitamin egyaránt erősít.
A csigák rendkívül tápláló húsok, amelyeket az egész világon fogyasztanak. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően rákellenes képességekkel rendelkeznek, és erősítik az immunrendszert.
Egy átlagos csiga 80 százalékban vízből, 15 százalékban fehérjéből és 2,4 százalékban zsírból áll. Magas az E-, A-, K- és B12-vitamin-, valamint létfontosságú zsírsav-, kalcium-, vas-, szelén- és magnéziumtartalmuk.
A csigák fogyasztásának egyik előnye a magas szeléntartalmuk. A szelén az egyik legkritikusabb elem, amelyre a szervezetnek szüksége van a halálos szívbetegségek és a rák leküzdéséhez.
Megvédi a szervezetet a krónikus betegségekkel szemben, és nem áll meg itt. A szelén elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok szabályozásához.
A szelén jól együttműködik az E-vitaminnal, és erős antioxidáns a szervezetben. Segítenek a szövetek oxidációval történő öregedésének megelőzésében.
Szükséges az optimális testi működéshez is, ezért megtalálható a testsejtekben, férfiaknál főként a vesében, a májban és a herékben.
A csigahús fogyasztása minden életkorban előnyös az egészségre. A csigahúsban sok A-, E-, B1-, B3-, B6- és B12-vitamin található.
Az E-vitaminnak antioxidánsként van szerepe. A B1-, B3-, B6- és B12-vitaminok fontos vitaminok, amelyek segítik a cukorbetegség kezelését és megelőzését.
Az A-vitaminról ismert, hogy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidánsként működik a szervezetben. Az emberek számára a látásuk megőrzésében is hasznos.
További létfontosságú szerepe van többek között az agyműködésben, a bőr egészségében. A gyulladások minimalizálásában is jótékonyan hat, mivel ellenáll a károsodásoknak.
Az E-vitamin elengedhetetlen a bőrápoláshoz és a sejtek megújulásához. Emellett antioxidáns, és segíti a sejtmembránok stabilizálását. Védi továbbá a szem, a bőr, az emlő, a máj és a herék szöveteit. Az E-vitamin védi a tüdőt az oxidatív károsodástól, különösen a környezeti szennyező anyagoktól.
A csigahús olyan létfontosságú elemeket tartalmaz, mint a vas, amely segíti a vérképzést, és cinket biztosít a szervezet számára. A vas a kötőszövetek és bizonyos neurotranszmitterek előállítását is segíti az agyban.
A csigahús nemcsak megelőzi, hanem kezeli is a stroke-ot. Ezt úgy éri el, hogy megnyugtatja az agyat. Csökkenti a vérnyomást is. A magas vérnyomás összefügg a stroke-kal, a vérnyomás csökkentésével csökken a stroke kockázata. A csigák fogyasztása előnyös, mivel olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek megnyugtatják az agyat.
A csigahús jelentős mennyiségű foszfort tartalmaz, amely szükséges a szervezet táplálkozásához és a testsejtek normális működéséhez.
Ha az az érdeke, hogy lefogyjon, a csiga a legjobb hús, ami segíthet ebben. A szervezet magas zsírtartalmának több aggasztó következménye is lehet. A szervezet egészséges zsírszintjének fenntartása érdekében korlátozza a magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását. A csigahús alacsony zsírtartalmú. A csigahús fogyasztásának másik előnye, hogy minimális a kalóriatartalma. Nem tartalmaz szénhidrátot; a csiga cukor- és zsírmentes; az alacsony kalóriatartalmú ételek segítik a testsúly fenntartását az egészséges életmód érdekében. Az alacsony kalóriatartalmú csigatáplálék segíti az öregedési folyamatok késleltetését az embereknél. Az alacsony kalóriatartalmú diétákat a jobb vércukorszint-szabályozással és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb előfordulási gyakoriságával is összefüggésbe hozták.
Megjegyzendő, hogy a csiga 250 mg magnéziumot tartalmaz, ami a napi szükséglet 62 százaléka. Ennek következtében a csigahús magas magnéziumkoncentrációja rendkívül előnyös az emberi szervezet rendszere számára. A csigahús fogyasztása kiváló megközelítés a szervezet magnéziumszükségletének kielégítésére.
A csigák fogyasztásának számos előnye közül az egyik, hogy csökkenti a vérnyomást. A csigák omega-3-t tartalmaznak, ami segít a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke megelőzésében. Az omega-3-zsírsavak a lupusz, az ekcéma és a reumás ízületi gyulladás kezelésében is fontosak.