Gasztro
Nagy divatja van a házi készítésűnek
Már rég nem trendi a vegeta

Főtt ételízesítő. Mindenféle megtisztított leveszöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, karfiol, pasztinák) feldarabolunk, kevés vízben só nélkül puhára főzzük. Teszünk hozzá egy héjában meghagyott vöröshagymát (csak a külső, piszkos réteget húzzuk le róla), pár gerezd fokhagymát is. Utána a főtt hagymaféléket kidobjuk, a többit merülőmixerrel pürésítjük. Kicsi üvegekbe töltjük, vizes dunsztban 20 percig gőzöljük. A kamrában sokáig eláll. A felbontott üveget hűtőszekrényben tároljuk.
Aszalt ételízesítő. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát, paradicsomot, karalábét, paprikát, káposztaleveleket szükség szerint megtisztítunk, hajszálvékony szeletekre felvágjuk, és aszalógépben vagy sütő maradék melegében zörgősre szárítjuk. Egy-egy nagy csokor petrezselyemzöldjét és zellerlevelet, kevés lestyánt, egy-két levél mentát is megszárítunk. Végül mindet együtt kávédarálóban megőröljük. Dobhatunk mellé pár darab szárított vargányát vagy rókagombát is. Tisztára mosott, pici üvegekbe osztjuk, gondosan lezárjuk, hűvös, sötét helyen tartjuk.
Sós ételízesítő. Leveszöldségeket, hagymaféléket (vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma), paprikát, paradicsomot, zöldfűszereket (ízlés szerint petrezselyem, kapor, lestyán, zeller, csombor) megtisztítunk és nagyon apróra felvágjuk. A mennyiségtől és a rendelkezésre álló eszközöktől függően aprítógéppel, reszelővel, darálóval. A felaprított zöldségeket lemérjük, beleöntjük egy nagy tálba, és teszünk hozzá a tömege 25-30 százalékának megfelelő sómennyiséget. Jól elkeverjük, hagyjuk állni legalább fél napot, majd kis üvegekbe töltjük a levével együtt.