Gasztro

Hol tároljuk a burgonyát? Nem ott, ahol gondolná

A brit háztartások évente 180 ezer tonna krumplit dobnak ki

A burgonya egyik alapvető élelmiszerünk, sokan mindennap főznek, de egy új kutatás szerint a krumplit rossz helyen tároljuk. Erről ír az Express, számol be a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

Hol tároljuk a burgonyát? Nem ott, ahol gondolná
Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 50 kg burgonyát fogyaszt el
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/DPA/Hauke-Christian Dittrich

A burgonya általában hosszú ideig eltartható. Ennek ellenére a legtöbben éléskamrában tárolják, mert nagyanyáinktól úgy hallottuk, sötét, hűvös helyen kell tartani, mert a konyhában kicsírázna.

Kiderült azonban, hogy a friss burgonya tárolására a legjobb hely a hűtőszekrény. Így háromszor tovább marad friss, mintha kamrába tennénk.

„A szakértők évekig óvtak attól, hogy a burgonyát hűtőszekrényben tárolják, mivel úgy gondolták, hogy a gyökérzöldség kizöldül és megromlik, de most az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) arról számolt be, hogy a hűtőszekrény a legjobb hely a burgonya tárolására” – olvasható a cikkben.

A Love Food Hate Waste, az Egyesült Királyság nemzeti élelmiszerhulladék-kezelő egysége szerint a brit háztartások évente 180 ezer tonna friss burgonyát dobnak ki korai romlás miatt.

„Javasoljuk, hogy a hűtőben, 5 Celsius-fok alatti hőmérsékleten tároljuk. Így háromszor hosszabb ideig marad friss.”

Kapcsolódó írásaink