Gasztro

Az egyik kedvelt hazai őszi ételünk

Bizony, nagyon nem mindegy, milyen húst választ bele

Máris érdemes ezt az őszi–téli magyar ételt elkészíteni, hiszen nemcsak finom, nagyon egészséges is! Bár egyszerű a recept, érdemes pár dologra odafigyelni, hogy tökéletes legyen – írta meg a ripost.hu.

Az egyik kedvelt hazai őszi ételünk
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A tökéletes kocsonya tiszta, rezeg, és persze az íze is hibátlan – utóbbi leginkább azon múlik, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozik-e. Bizony, nagyon nem mindegy, milyen húst választ: legyen minél több csontos-bőrös hozzávaló a kocsonyában, és lehetőleg házi vagy termelői húst érdemes választani. Emellett az időfaktor sem mindegy, jó kocsonyát nem lehet egy-két óra alatt készíteni!

Boros Vali, a szabolcsi háziasszony elárulta a titkot: a kocsonyát legalább 7-8 órán keresztül kell főzni. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 4 db sertésköröm (félbevágva)
  • 1 db hátsó sertéscsülök
  • 4 db sertésfül
  • 10-15 db egész fekete bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 db répa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • víz

Elkészítés:

  • Borotválja meg a bőrös húsokat, majd alaposan mossa meg őket. Egy tízliteres fazékba tegye őket, majd öntse fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
  • Kezdje el főzni a húsokat, majd habozza le. Utána adjon a főzővízhez négy teáskanál sót, és az újabb habot is szedje le. Adja hozzá a hagymát, a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát és a fűszereket.
  • Vegye vissza a lángot, éppen csak gyöngyözzön a főzőlé, így főzze két órán keresztül a kocsonyát. Tegye bele a petrezselymet és a répát, majd főzze tovább; összesen 7-8 órán keresztül abálja a legkisebb lángon.
  • Ha letelt az idő, szűrőlapáttal vegye ki a húsokat, szűrje át a levet, és öntse tányérokba. Tegye bele a kicsontozott húst, majd helyezze el a tányérokat hideg helyen, hogy meg tudjon dermedni a kocsonya.

Kapcsolódó írásaink