Gasztro

Tudta, hogy 5000 éve koszorút is készítettek belőle?

Jellegzetes illata és aromája miatt is kedvelt

A bazsalikom őshazája India, innen terjedt el világszerte. Egyiptomban fontos szerepe volt a halottkultuszban. Sírkamrákban, 5000 éves bazsalikom-koszorúk maradványaira bukkantak a régészek. Illatos dísz- és fűszernövény, amelyet széles körben használnak a főzésben és a gyógyászatban. Sokan azonban nem tudják, hogy számos jótékony tulajdonsággal is rendelkezik a szervezet számára – írta meg a klubnews.ru.

Tudta, hogy 5000 éve koszorút is készítettek belőle?
A bazsalikom fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény
Fotó: Biosphoto via AFP/ Biosgarden /Catherine Fruhinsholz

A bazsalikom vitaminok és ásványi anyagok forrása. K-, A-, C-, E-, B6-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat és még sok mást tartalmaz. A vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szervezet egészségének és megfelelő működésének megőrzésében.

A növény antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, amelyek különböző betegségeket, többek között rákot és szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak.

A bazsalikom fogyasztása erősíti az immunrendszert, növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, a fertőzések elleni küzdelemért is felelősek, és csökkenti a gyulladást.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a bazsalikomban található anyagok segíthetnek a stressz szint csökkentésében és a hangulat javításában. Javítja az emésztést, serkenti a gyomornedv és az enzimek termelődését.

Hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, vagy használhatjuk különböző ételek fűszerezéséhez. Kevesen tudják, de bazsalikomból tea is készíthető, az olasz konyhában népszerű pesto alapanyagaként is használható.

Kapcsolódó írásaink